mljac!

RECEPT DANA Nakon što ih probate ove prhke mak kiflice postat će stalna postava na vašem blagdanskom stolu

Foto: @sandy_taste
RECEPT DANA Nakon što ih probate ove prhke mak kiflice postat će stalna postava na vašem blagdanskom stolu
22.12.2024.
u 09:00
Ove kiflice mogu se čuvati nekoliko dana u zatvorenoj kutiji – ako uspijete odoljeti da ih ne pojedete odmah!
Pogledaj originalni članak

Blagdansko vrijeme donosi radost, ukrašene domove i, naravno, bogate stolove prepune omiljenih kolača. Među njima, prhke mak kiflice su pravi klasik koji ne smije izostati na vašem božićnom pladnju. Ove kiflice s bogatim okusom maka i čokoladnom glazurom nisu samo poslastica za nepce, već i prava blagdanska uspomena koja okuplja obitelj oko stola. Osim što su jednostavne za izradu, mak kiflice savršeno pristaju uz šalicu toplog čaja, kave ili kuhanog vina, čineći ih nezaobilaznim dodatkom svakom božićnom druženju. Recept je podijelila food blogerica @sandy_taste. Uživajte! 

Sastojci za tijesto:

  • 20 dkg glatkog brašna
  • 10 dkg mljevenog maka
  • 2 žumanjka
  • 15 dkg margarina
  • 8 dkg šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • Ribana korica limuna
  • 1 žlica kiselog vrhnja

Čokoladna glazura:

  • 10 dkg čokolade
  • 1 žlica ulja

Priprema: U zdjeli izmiksajte šećer, vanilin šećer, žumanjke, kiselo vrhnje, margarin i naribanu koricu limuna dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte brašno, mak i prašak za pecivo te zamijesite tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite ga da odmori u hladnjaku sat vremena. Nakon hlađenja, tijesto podijelite na manje loptice. Svaku lopticu oblikujte u ‘zmijice’ debljine malog prsta, izrežite na komade i formirajte kiflice. Kiflice posložite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta. Pazite da ostanu svijetle boje i ne potamne. Rastopite čokoladu s uljem na pari i lagano ohladite. Vrhove ohlađenih kiflica umačite u čokoladnu glazuru. Slažite ih na papir za pečenje i ostavite u hladnjaku dok se glazura ne stisne.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.