Od Slavonije, pa i izvan granica Lijepe Naše, damen ili damski kapric, bezvremenski je klasik, a brza i jeftina varijanta torti jedna je od onih slastica koje uvijek nepogrešivo podsjećaju na djetinjstvo i naše bake. Ovaj starinski kolač, možda već pomalo i zaboravljen od strane novijih generacija, bezvremenski je klasik kojeg je dovoljno samo jednom probati da se zaljubite u njegov savršeni okus.
Priprema je i više nego jednostavna. Naime, namirnice za taj kolač uvijek se nađu doma te je savršen desert u posne dane. Malo biskvita, marmelade i tučenih bjelanjaka više je nego dovoljno...
Sastojci za biskvit:
• 250 g glatkog brašna
• 1 prašak za pecivo
• 5 žumanjaka
• 250 g maslaca sobne
temperature (još bolje masti)
• 4 žlice šećera
• 4 žlice mlijeka
Sastojci za premaz:
• 300 g marmelade od marelica ili
ribizla
Sastojci za meringu:
• 5 bjelanjaka
• 1 limun ili 1 limun šećer
• 250 g šećera u prahu
VEZANI ČLANCI:
Priprema:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i ostavite da se grije. Kalup u kojem ćete peći kolač obložite papirom za pečenje. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, žumanjke odvojite od bjelanjaka. Zajedno izmiksajte žumanjke, maslac (ili mast) i šećer. Dodajte mlijeko. Stalno miksajući, smjesi postupno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu za biskvit ulijte
u kalup, poravnajte i stavite ju peći 15-20 minuta dok se lagano nezazlati.
U međuvremenu napravite meringu od izmiksanih bjelanjaka, soka jednog limuna ili limun-šećera i šećera u prahu (bjelanjke prvo neko vrijeme tucite same pa postupno dodajte šećer). Miksajte sve dok ne dobijete čvrstu, glatku i sjajnu smjesu. Polupečeni kolač potom izvadite iz pećnice, premažite marmeladom pa po njoj žlicom rasporedite i meringu. Lagano je namreškajte donjom stranom vlažne žlice. Smanjite temperaturu u pećnici na 120 stupnjeva pa kolač pecite još 30-ak minuta da se bjelanjak zapeče. Kada je gotov, ostavite ga da se ohladi pa poslužite.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega!