U vrijeme korizme jele su se samo posne slastice poput slanih kiflica, langošica ili poderanih gaća, zlevanki, ćoravog kolača, flutna, taška, lokšica, rezanaca s makom... što je u mnogim obiteljima Slavonije i Baranje tradicija koja se održala do danas. A, mi za vas imamo najbolji recept za poderane gaće ili langošice.
Sastojci:
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1 žličica šećera
- 200 ml mlijeka
- 500 g glatkog brašna
- 2 žličice soli
- 150 ml vode
- 2 žličice šljivovice
- 500 ml ulja za prženje
VEZANI ČLANCI:
Priprema: U manjoj posudi zagrijte oko 100 ml mlijeka, dodajte kvasac, malo šećera, pomiješajte i pustite da se kvas uzdigne. U veću posudu stavite brašno, sol, preostalo mlijeko, mlaku vodu pa zapjenjen kvasac te umijesite tijesto. Stavite ga u posudu na toplo mjesto i pustite da se volumen udvostruči. Neka stoji minimalno sat vremena. Tijesto potom istresite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na 1 cm debljine. Od njega režite pravokutnike i nožem ih zarežite po sredini (ne do kraja). Prekrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da se volumen opet udvostruči. Trebat će im još oko 30 minuta.
Ulje ulijte u dublju posudu i zagrijte, potom u nju ubacujte tijesto koje prije pečenja možete malo i rastegnuti prstima. Pržite nekoliko minuta sa svake strane dok tijesto ne porumeni. Pržene poderane gaće stavite na papirnati ručnik da upije višak masnoće. Savjet više: u tijesto za poderane gaće po želji se može dodati i jogurt ili krumpir. Koristite li krumpir, najprije ga skuhajte, a zatim naribajte i dodajte drugim sastojcima prije miješenja. Takva će peciva biti mekša. Koristite li jogurt, dodajte ga tijestu zajedno s ostalim mokrim sastojcima. Na 500 g brašna dovoljno je 180 g, a tijesto tako neće popiti previše ulja.
Znate li što treba dodati u smjesu za palačinke da uvijek ispadnu savršene?
"raznosaču_pice" ma šta ti znaš pojma nemaš, sjedni 1 !