Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korizmena kuharica

RECEPT DANA Poderane gaće ili langošice: Tradicionalna slastica koju svi vole

shutterstock
23.02.2024.
u 09:30

Donosimo vam najbolji recept za poderane gaće ili langošice.

U vrijeme korizme jele su se samo posne slastice poput slanih kiflica, langošica ili poderanih gaća, zlevanki, ćoravog kolača, flutna, taška, lokšica, rezanaca s makom... što je u mnogim obiteljima Slavonije i Baranje tradicija koja se održala do danas. A, mi za vas imamo najbolji recept za poderane gaće ili langošice

Sastojci:

  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 500 g glatkog brašna
  • 2 žličice soli
  • 150 ml vode
  • 2 žličice šljivovice
  • 500 ml ulja za prženje

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: U manjoj posudi zagrijte oko 100 ml mlijeka, dodajte kvasac, malo šećera, pomiješajte i pustite da se kvas uzdigne. U veću posudu stavite brašno, sol, preostalo mlijeko, mlaku vodu pa zapjenjen kvasac te umijesite tijesto. Stavite ga u posudu na toplo mjesto i pustite da se volumen udvostruči. Neka stoji minimalno sat vremena. Tijesto potom istresite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na 1 cm debljine. Od njega režite pravokutnike i nožem ih zarežite po sredini (ne do kraja). Prekrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da se volumen opet udvostruči. Trebat će im još oko 30 minuta.

Ulje ulijte u dublju posudu i zagrijte, potom u nju ubacujte tijesto koje prije pečenja možete malo i rastegnuti prstima. Pržite nekoliko minuta sa svake strane dok tijesto ne porumeni. Pržene poderane gaće stavite na papirnati ručnik da upije višak masnoće. Savjet više: u tijesto za poderane gaće po želji se može dodati i jogurt ili krumpir. Koristite li krumpir, najprije ga skuhajte, a zatim naribajte i dodajte drugim sastojcima prije miješenja. Takva će peciva biti mekša. Koristite li jogurt, dodajte ga tijestu zajedno s ostalim mokrim sastojcima. Na 500 g brašna dovoljno je 180 g, a tijesto tako neće popiti previše ulja.

Znate li što treba dodati u smjesu za palačinke da uvijek ispadnu savršene?

Komentara 6

AL
alfich
00:46 25.02.2024.

"raznosaču_pice" ma šta ti znaš pojma nemaš, sjedni 1 !

AL
alfich
00:45 25.02.2024.

To nisu poderane gaće jer u njihovo tijesto ne ide kvasac, nego mileram (kiselo vrhnje) i kad je isprženo uvalja se u mješavinu šećera u prahu i cimeta

DU
Deleted user
10:11 23.02.2024.

Pacice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije