korizmena kuharica

RECEPT DANA Nešto na žlicu: Posna maneštra od slanca

Foto: shutterstock
RECEPT DANA Nešto na žlicu: Posna maneštra od slanca
15.03.2024.
u 09:30
Priprema je jednostavna, a ova će maneštra okrijepiti cijelu vašu obitelj!
Pogledaj originalni članak

U vrijeme korizme na području Istre i Kvarnera na prvom su mjestu bila posna jela, a na jelovniku su bili prežgana juha, pasutice sa slanim srdelama, broskva s nekom ribom ili palentom, domaće lazanje samo s uljem ili sa šalšom i posna maneštra od slanca, za koju vam mi danas donosimo recept. Priprema je jednostavna, a ova će maneštra okrijepiti cijelu vašu obitelj! 

Sastojci:

  • 300 grama slanca (slanutka)
  • 150 g krumpira
  • 50 g mrkve
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 mala glavica luka
  • 1 stapka celera
  • 2 žlice maslinova ulja
  • list lovora
  • sol, papar
  • šaka sitne maneštre (tjestenine)

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Suhi slanac namočite u vodi da odstoji preko noći ili barem nekoliko sati prije kuhanja. Slanac, krumpir očišćen i izrezan na kockice, usitnjeni luk i celer, peršin i češnjak, narezanu mrkvu i ostale sastojke pržite na laganoj vatri nekoliko minuta miješajući. Dodajte vodu i sve kuhajte 90 minuta na laganoj vatri.Pred kraj kuhanja izdvojite nekoliko žlica slanca i krumpira pa ih zgnječite u kašu. Vratite natrag u lonac i prokuhajte. Na koncu dodajte i sitnu maneštru.

Savjet: Umjesto suhog slanca može se upotrijebiti i onaj u konzervi, ali ga onda u maneštru dodajte pred kraj kuhanja, zadnjih desetak minuta.

Kako pravilo ocijediti tjesteninu? Ovaj video izazvao je burnu raspravu!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.