U vrijeme korizme na području Istre i Kvarnera na prvom su mjestu bila posna jela, a na jelovniku su bili prežgana juha, pasutice sa slanim srdelama, broskva s nekom ribom ili palentom, domaće lazanje samo s uljem ili sa šalšom i posna maneštra od slanca, za koju vam mi danas donosimo recept. Priprema je jednostavna, a ova će maneštra okrijepiti cijelu vašu obitelj!
Sastojci:
- 300 grama slanca (slanutka)
- 150 g krumpira
- 50 g mrkve
- 2 režnja češnjaka
- 1 mala glavica luka
- 1 stapka celera
- 2 žlice maslinova ulja
- list lovora
- sol, papar
- šaka sitne maneštre (tjestenine)
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Suhi slanac namočite u vodi da odstoji preko noći ili barem nekoliko sati prije kuhanja. Slanac, krumpir očišćen i izrezan na kockice, usitnjeni luk i celer, peršin i češnjak, narezanu mrkvu i ostale sastojke pržite na laganoj vatri nekoliko minuta miješajući. Dodajte vodu i sve kuhajte 90 minuta na laganoj vatri.Pred kraj kuhanja izdvojite nekoliko žlica slanca i krumpira pa ih zgnječite u kašu. Vratite natrag u lonac i prokuhajte. Na koncu dodajte i sitnu maneštru.
Savjet: Umjesto suhog slanca može se upotrijebiti i onaj u konzervi, ali ga onda u maneštru dodajte pred kraj kuhanja, zadnjih desetak minuta.
Kako pravilo ocijediti tjesteninu? Ovaj video izazvao je burnu raspravu!