Broskva, rašćika, raštan ili lisnati kelj,dostupna je cijele godine i iznimno zdrava. Kuhajte je u što više vode jer će tako biti manje gorka, ali ne pretjerujte – prekuhavanjem može postati gorča. Mi vam donosimo recept za tradicionalnu istarsku broskvu na padelu, koju možete poslužiti kao prilog uz ribu, najbolje uz srdele.
Sastojci:
- lišće broskve (raštika)
- češnjak
- maslinovo ulje
- sol
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Lišće broskve operite, očistite, izrežite na manje dijelove i kuhajte u slanoj vodi dok ne omekša (po želji pred kraj kuhanja možete ubaciti i nekoliko na kockice izrezanih krumpira). Ocijedite. Na ugrijano maslinovo ulje ubacite sjeckani češnjak da zamiriše, pa kuhanu broskvu. Po potrebi još malo dosolite, po želji i popaprite, promiješajte. Uz povremeno protresanje posude kuhajte još pet minuta.
Recept za raštiku na dalmatinski: