OMILJENA NAMIRNICA

RECEPT DANA Nisu samo za pekmez i knedle: Pronašli smo šest recepata za slana jela sa šljivama!

Foto: Thinkstock
RECEPT DANA Nisu samo za pekmez i knedle: Pronašli smo šest recepata za slana jela sa šljivama!
10.08.2024.
u 09:00
Većina ljudi u našim krajevima će na spomen šljive automatski pomisliti na rakiju, pekmez ili knedle, no riječ je o vrlo zahvalnoj namirnici koja se može spremati na različite načine
Pogledaj originalni članak

Šljive su poslastica koja je svojedobno bila rezervirana za jesen, no zbog klimatskih promjena u ovom omiljenom voću danas uživamo već sredinom ljeta. Vrlo je zdrava namirnica, sadrži otprilike 43 kalorije na 100 grama i bogata je mineralima, vitaminima i antioksidansima. Većina ljudi u našim krajevima će na spomen šljive automatski pomisliti na rakiju, pekmez ili knedle, no riječ je o vrlo zahvalnoj namirnici koja se može spremati na različite načine. Iako je najčešće jedemo u desertima, šljiva je idealan dodatak i slanim jelima. Pronašli smo šest savršenih recepata koji to dokazuju.

Šljive s pršutom: Šljive dobro operite i izvadite im košticu. Umjesto koštice, u sredinu stavite badem, a potom tako napunjenu šljivu omotajte pršutom i pričvrstite čačkalicom da se ne raspadne. Pecite u pećnici dok šljiva ne omekša, a pršut ne postane savršeno hrskav. Tijekom zime na isti način možete spremati suhe šljive i pancetu. I jedno i drugo savršeno je predjelo za svaku prigodu.

VEZANI ČLANCI:

Bolje nismo jeli!

Odmah ga prepišite: Recept za slavonske taške kojima se nadaleko ne nazire konkurencija

Prije godinu dana posjetili smo u rodnom kraju našeg poznatog chefa Gorana Kočiša koji je zagrebačkom Noelu donio Michelinovu zvjezdicu. Goran nas je pritom počastio slavonskim specijalitetima u modernoj izvedbi, a za desert je na stol iznio slavonske taške, poslasticu zbog koje sve kočnice otpuštaju. Ostala su jela bila preambiciozna za kućnu upotrebu, ali recept za taške smo odmah prepisali!

Chutney od šljiva: Ovaj kiselo-slatki umak savršen je dodatak mesnim jelima, a nije ga teško pripremiti. 200 grama luka narežite na ploške i pirjajte dok ne omekša. Na to dodajte 200 grama sitno narezanih šljiva, dvije žlice grožđica, pet žlica meda i pola decilitra vinskog octa. Posolite te pirjajte uz dodavanje crnog vina, sve dok se ne zgusne. Spremajte u zagrijane staklenke i koristite sve do nove sezone šljiva.

Gulaš od divljači: Dva kilograma luka dinstajte s pola kilograma mrkve, dvije velike paprike, dva celera i peršinom sve dok ne omekša. Na to dodajte 2 kilograma divljači i jedan kilogram junetine. Začinite solju, paprom, ljutom paprikom, lovorovim listom i ostalim začinima po želji. Kuhajte uz stalno miješanje, a pola sata pred kraj kuhanja dodajte desetak sitno narezanih šljiva i dva reda čokolade za kuhanje. Prema potrebi, dodatno začinite.

VEZANI ČLANCI: 

 

Ražnjići s govedinom i šljivama: Goveđi filme narežite na kockice, dobro ga začinite i potopite u crveno vino preko noći. Drugog dana kockice filea redajte na štapiće, kombinirajući ih s polovicama svježih šljiva, paprikom i lukom. Pecite na takvi sve dok meso ne porumeni, a šljive ne omekšaju.

Salata od šljiva i sira: Narežite na manje komade jednu veću rajčicu, 6 šljiva i manju glavicu luka. Narežite ili izmrvite preko toga 150 grama feta sira. Dodajte nekoliko listića bosiljka, žlicu meda, malo soli i malo jabučnog octa. Sve dobro promiješajte i uživajte u osvježavajućoj ljetnoj salati.

Vege gulaš sa sojom i šljivama: Na laganoj vatri dinstajte dvije glavice luka s korjenastim povrćem – mrkvom, celerom i peršinom. Kad omekša, dodajte jednu papriku, na sitno nasjeckanih pet šljiva i 150 grama komadića soje. Začinite po želji, zalijte vodom i kuhajte 45 minuta na laganoj vatri.

Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete - slaninu!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Moodleen
Moodleen
14:42 10.08.2024.

Ako je više šljiva u pekmezu onda je žena gazda u kući. Ako ih je više u rakiji muž je šef kuće.