LJETNA DELICIJA

RECEPT DANA Savršen je u salatama, no možete ga i kuhati: Pronašli smo šest jednostavnih recepata s krastavcem

krastavci
Thinkstock
05.08.2024.
u 07:12

Mnoštvo je razloga zbog kojih biste trebali uvrstiti krastavac u svakodnevnu prehranu, a pripremiti ga možete na više načina

Botaničari ga smatraju voćem, no krastavac se najčešće u kuhinji koristi kao povrće. Idealna je dijetalna namirnica jer se u 100 grama ove namirnice nalazi svega 15 kalorija, a 95 posto krastavca čini voda. Bogat je kalijem, što znači da pozitivno utječe na krvožilni sustav, a odličan je i za probavu. Mnoštvo je razloga zbog kojih biste trebali uvrstiti krastavac u svakodnevnu prehranu, a ovo su neki od recepata koji će vam to olakšati.

Salata od krastavaca i vrhnja: Ovo je možda najpopularniji recept s krastavcima koji poznajemo. Tri velika svježa krastavca narežite na tanke ploške i posolite ih te nakon desetak minuta iscijedite višak vode. Dodajte režanj sitno sjeckanog bijelog luka, malo kopra, 150 grama kiselog vrhnja, malu žličicu oca i jednako toliko ulja. Sve dobro promiješajte i uživajte u osvježavajućoj salati.

VEZANI ČLANCI:

Rolice od krastavaca i sira: Tri veća krastavca uzdužno narežite na tanke ploške, posolite i iscijedite nakon desetak minuta. U međuvremenu 150 grama svježeg sira pomiješajte s dva režnja bijelog luka, sitno nasjeckanom paprikom i 150 grama sitno narezane kuhane šunke. Dodajte soli i papra po želji i dobro promiješajte. Namaz u tankom sloju mažite na krastavce, zarolajte i pričvrstite čačkalicom.

Varivo od krastavaca: Na ulju popržite dva režnja češnjaka dok blago ne požuti. Dodajte žlicu crvene paprike i žlicu oštrog brašna i miješajte još minutu. Prije toga naribajte na široki ribež šest velikih krastavaca i ubacite ih u lonac sa češnjakom. Ostavite da se kuha 20-ak minuta. Kad krastavci omekšaju, dodajte začine po želji – sol, papar i još malo paprike. Kuhajte još 5 minuta, ugasite vatru i u varivo umiješajte 200 grama kiselog vrhnja.

GALERIJA: Žena ispričala kako 'trikovima' jeftinije kupuje na samoposluzi pa dobila kritike: 'To je protuzakonito!'

krastavci
1/2

Smoothie od krastavaca: Ovaj smoothie je pravo osvježenje za vruće ljetne dane, a priprema se za samo nekoliko minuta. Potreban vam je jedan krastavac, jedna jabuka i jedna banana. Narežite ih na manje komade, ubacite u blender i dodajte sok pola limuna te pola čaše vode. Izmiksajte i ukusan smoothie je spreman.

Krastavac s tunom i sirom: Dva veća krastavca izdubite, a unutrašnjost pomiješajte sa 100 grama svježeg sira, dvije žlice kiselog vrhnja i konzervom tune. Dodajte sol i papar i dobro izmiješajte te punite lađice od krastavaca.

VEZANI ČLANCI: 

Kiseli krastavci: Želite li u ovoj ljetnoj poslastici uživati i u zimskim mjesecima, ukiselite je. Manje krastavce dobro operite i očistite od dlačica spužvicom. Posušite ih ubrusom ili kuhinjskom krpom. Na vatri ugrijte posoljenu vodu i ocat u omjeru 2:1, uz dodatak kopra. Krastavce slažite u ugrijane staklenke, zalijte vodom te čvrsto zatvorite. Pećnicu u kojoj ste grijali staklenke isključite i dok je još topla, stavite u nju gotovu zimnicu da se postepeno hladi 24 sata.

Kupite banane, a one brzo postanu trule? Spriječite to ovim trikovima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije