Kroasani, omiljeni francuski klasik, sinonim su za savršen doručak ili ukusan zalogajčić uz kavu. Iako na prvi pogled djeluju komplicirano, izrada kroasana kod kuće je vrlo jednostavna. Uz malo strpljenja i truda, možete stvoriti kroasane koji će svojim okusom i teksturom nadmašiti sve koje ste do sada kušali. Pripremite se za kulinarsku avanturu i uživajte u svakom zalogaju ovih domaćih kroasana. Recept je s food bloga @od.slatkog.slađe.
Sastojci za tijesto:
- 800 glatkog brašna
- 40 g svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 1 žlica soli
- 1 prašak za pecivo
- 2 dl jogurta
- 3 dl mlijeka
- 1 jaje
VEZANI ČLANCI:
Sastojci za premazivanje i posipanje:
- 200 g maslaca sobne temperature
- 1 jaje
- sjemenke maka, kima ili sezama
- sol
Priprema: Toplim mlijekom preliti izmrvljeni kvasac i šećer, promiješati i ostaviti 10 - 15 minuta na toplom. Brašno prosijati te dodati kvasac i ostale sastojke sobne temperature. Umijesiti tijesto te ga podijeliti na 8 loptica. Narezati 200 g maslaca na 7 kockica te ga malo omekšati u mikrovalnoj pećnici ili ga držati 1 - 2 sata na sobnoj temperaturi. Razviti jednu po jednu lopticu na veličinu palačinke i slagati jednu na drugu, svaku premazati maslacem. Posljednji sloj ne mazati.
VEZANI ČLANCI:
Tijesto pokriti i ostaviti oko 20 minuta te razviti u veliki krug (promjera 70 cm) i podijeliti na 4 dijela. Svaku četvrtinu podijeliti na 6 ili 8 trokuta. Motati kroasane i slagati ih na masni papir. Ostaviti pokrivene na sobnoj temperaturi 1 - 2 sata, premazati umućenim jajetom, posuti sjemenkama i malo posoliti. Peći u pećnici zagrijanoj na 220 °C 15 - 20 minuta, ovisno o pećnici.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!