Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savršen za ljetne dane

RECEPT DANA Sjećate li se šnenokli? Ovaj jednostavan desert obožavaju sve generacije!

Tradicionalni hrvatski kolači
Sandra Simunovic/PIXSELL
28.06.2024.
u 09:30

Popularne su zbog svoje jednostavne pripreme i laganog, osvježavajućeg okusa.

Šnenokle ili žličnjaci su tradicionalni hrvatski desert koji svoje podrijetlo vuče iz Austrije. Datiraju iz vremena Austro-Ugarske, kada su se takvi jednostavni, ali elegantni deserti često posluživali u obiteljskim kućama i na svečanim prigodama. Ime ‘šnenokle’ dolazi od njemačke riječi ‘Schneenockerln’, što znači ‘snježne knedle’. Ovaj desert se sastoji od laganog, pahuljastog snijega od bjelanjaka koji se kuha u mlijeku i poslužuju s kremom od žumanjaka. Popularne su zbog svoje jednostavne pripreme i laganog, osvježavajućeg okusa.

Sastojci:

Za snijeg od bjelanjaka:

  • 4 bjelanjka
  • 1 prstohvat soli
  • 4 žlice šećera
  • 1 litra mlijeka

VEZANI ČLANCI: 

Za kremu:

  • 4 žumanjka
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice brašna (ili kukuruznog škroba)
  • 1 žlica ruma (po želji)

Priprema: U velikoj zdjeli istucite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu čvrsti. Postupno dodajte šećer, žlicu po žlicu, i nastavite miksati dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta. U širokom loncu zagrijte mlijeko do vrenja, a zatim smanjite vatru da mlijeko lagano kuha. Pomoću dvije žlice oblikujte žličnjake od bjelanjaka i lagano ih stavite u vrelo mlijeko. Kuhajte ih oko 1-2 minute s jedne strane, zatim ih pažljivo okrenite i kuhajte još 1-2 minute s druge strane. Izvadite i stavite ih na tanjur.

VEZANI ČLANCI: 

U zasebnoj zdjeli pjenasto izmiješajte žumanjke, šećer, vanilin šećer i brašno (ili kukuruzni škrob). Ako koristite rum, dodajte ga u smjesu. U vruće mlijeko, u kojem ste kuhali snijeg, polako umiješajte smjesu od žumanjaka, neprestano miješajući kako biste spriječili grudanje. Kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne, neprestano miješajući. Pazite da krema ne prokuha. U zdjelice ili tanjure za posluživanje stavite žličnjake od bjelanjaka i prelijte ih toplom kremom od žumanjaka. Poslužite toplo ili ohlađeno, prema vašem ukusu.

Znate li što treba dodati u smjesu za palačinke da uvijek ispadnu savršene?

Komentara 1

KU
kuramela
17:26 28.06.2024.

Paradižet bez keksiju, zar ne ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije