tradicionalna slastica

RECEPT DANA Jeste li čuli za Hrapoćušu? Imamo recept za tortu koja se na Braču priprema već 350 godina

Visit Brač/Facebook
29.06.2024.
u 09:00

Nazivaju je još Hrapočuša, Bračka torta i Dolska torta, a tradicionalno se poslužuje uz čašu prošeka ili domaćeg vina.

Hrapoćuša je autentična dalmatinska torta, specifična za Brač, a posebno mjesto Dol. Ova torta je pravi simbol bogate bračke gastronomske tradicije i nosi ime koje potječe od riječi ‘hrapav’, što savršeno opisuje njezinu rustikalnu teksturu. Hrapoćuša se u Dolu sprema najmanje 350 godina, a recept se prenosi s koljena na koljeno. Nazivaju je još Hrapočuša, Bračka torta i Dolska torta, a tradicionalno se poslužuje uz čašu prošeka ili domaćeg vina. 

Sastojci: 

Biskvit:

  • 12 žumanjaka
  • 4 bjelanjka
  • 12 žlica šećera
  • 4 žlice tople vode
  • 12 žlica brašna
  • malo ruma
  • po guštu ekstrakt vanilije
  • malo naribane korice limuna

VEZANI ČLANCI:

Nadjev:

  • 1/2 kile šećera
  • 3/4 kile prepolovljenih oraha
  • 8 bjelanjaka

Priprema: Zagrijte pećnicu na 250°C. Dvanaest žumanjaka, četiri bjelanjka i dvanaest velikih žlica šećera umiješajte kao smjesu za biskvit. Dodajte četiri velike žlice tople vode, dvanaest žlica brašna, malo ruma, ekstrakt vanilije i naribanu koricu od limuna. Na dno kalupa stavite kružni papir za pečenje i ulijte smjesu. Stavite biskvit u pećnicu i smanjite temperaturu na 200°C. Nakon 5 minuta smanjite pećnicu na 180°C, a nakon 15 minuta smanjite pećnicu na 160°C). Ostanite na 160°C dok kolač ne dobije zlatno smeđu boju i dok čačkalica ne izađe čista iz sredine kolača. 

RECEPT DANA: 

Dok se biskvit peče, dodajte orahe, šećer i 8 bjelanjaka u veliki lonac i promiješajte. Stavite lonac na jaku vatru i nastavite miješati dok se šećer potpuno ne otopi, a bjelanjci poprime smeđu karameliziranu boju. Dodajte limunov sok, limunovu koricu i ekstrakt vanilije i sve promiješajte. Smjesu pažljivo istresite na pripremljeni i ohlađeni biskvit te ga cijeloga njome obložite, kako vrh tako i sa strane. Sve skupa vratite još jedan put u pećnicu tek toliko da se ‘posuši’ i postane hrskavo (cca 15 min). Izvadite tortu iz pećnice i ostavite da se ohladi oko 1,5 sat. Nakon što se kolač ohladi, uzmite nož i povucite ga po obodu torte, odvajajući tortu od stranica kalupa.

Kako skuhati najbolju kavu? Nikad ne koristite kipuću vodu i uvijek pratite recept:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije