Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicionalna slastica

RECEPT DANA Jeste li čuli za Hrapoćušu? Imamo recept za tortu koja se na Braču priprema već 350 godina

Visit Brač/Facebook
29.06.2024.
u 09:00

Nazivaju je još Hrapočuša, Bračka torta i Dolska torta, a tradicionalno se poslužuje uz čašu prošeka ili domaćeg vina.

Hrapoćuša je autentična dalmatinska torta, specifična za Brač, a posebno mjesto Dol. Ova torta je pravi simbol bogate bračke gastronomske tradicije i nosi ime koje potječe od riječi ‘hrapav’, što savršeno opisuje njezinu rustikalnu teksturu. Hrapoćuša se u Dolu sprema najmanje 350 godina, a recept se prenosi s koljena na koljeno. Nazivaju je još Hrapočuša, Bračka torta i Dolska torta, a tradicionalno se poslužuje uz čašu prošeka ili domaćeg vina. 

Sastojci: 

Biskvit:

  • 12 žumanjaka
  • 4 bjelanjka
  • 12 žlica šećera
  • 4 žlice tople vode
  • 12 žlica brašna
  • malo ruma
  • po guštu ekstrakt vanilije
  • malo naribane korice limuna

VEZANI ČLANCI:

Nadjev:

  • 1/2 kile šećera
  • 3/4 kile prepolovljenih oraha
  • 8 bjelanjaka

Priprema: Zagrijte pećnicu na 250°C. Dvanaest žumanjaka, četiri bjelanjka i dvanaest velikih žlica šećera umiješajte kao smjesu za biskvit. Dodajte četiri velike žlice tople vode, dvanaest žlica brašna, malo ruma, ekstrakt vanilije i naribanu koricu od limuna. Na dno kalupa stavite kružni papir za pečenje i ulijte smjesu. Stavite biskvit u pećnicu i smanjite temperaturu na 200°C. Nakon 5 minuta smanjite pećnicu na 180°C, a nakon 15 minuta smanjite pećnicu na 160°C). Ostanite na 160°C dok kolač ne dobije zlatno smeđu boju i dok čačkalica ne izađe čista iz sredine kolača. 

RECEPT DANA: 

Dok se biskvit peče, dodajte orahe, šećer i 8 bjelanjaka u veliki lonac i promiješajte. Stavite lonac na jaku vatru i nastavite miješati dok se šećer potpuno ne otopi, a bjelanjci poprime smeđu karameliziranu boju. Dodajte limunov sok, limunovu koricu i ekstrakt vanilije i sve promiješajte. Smjesu pažljivo istresite na pripremljeni i ohlađeni biskvit te ga cijeloga njome obložite, kako vrh tako i sa strane. Sve skupa vratite još jedan put u pećnicu tek toliko da se ‘posuši’ i postane hrskavo (cca 15 min). Izvadite tortu iz pećnice i ostavite da se ohladi oko 1,5 sat. Nakon što se kolač ohladi, uzmite nož i povucite ga po obodu torte, odvajajući tortu od stranica kalupa.

Kako skuhati najbolju kavu? Nikad ne koristite kipuću vodu i uvijek pratite recept:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije