JESENSKA POSLASTICA

RECEPT DANA Počastite se i oduševite nepce: Pronašli smo 7 genijalnih recepata s kestenom

RECEPT DANA Počastite se i oduševite nepce: Pronašli smo 7 genijalnih recepata s kestenom
06.10.2024.
u 07:16
Ova omiljena jesenska delicija, ne samo da je ukusna, već je i vrlo zdrava
Pogledaj originalni članak

Na ulicama mnogih hrvatskih gradova zamirisali su ovih dana pečeni kesteni, definitivno potvrđujući dolazak jeseni. Ova omiljena jesenska delicija, ne samo da je ukusna, već je i vrlo zdrava. Sadrži niz hranjivih tvari poput vlakana, vitamina C i B te minerala, poput kalija, fosfora i magnezija. Za razliku od drugih orašastih plodova, kesteni imaju niži udio masnoća i bogati su složenim ugljikohidratima, što ih čini odličnim izvorom energije.

No, kesteni nisu samo ukusni kao pečeni međuobrok, od njih se mogu pripremiti različita slana i slatka jela. U nastavku donosimo 7 jednostavnih recepata u kojima je upravo kesten glavna zvijezda.

Krem juha od kestena: Za krem juhu od kestena, potrebno vam je 300 g kuhanih kestena, jedan luk, 2 režnja češnjaka, 500 ml povrtnog temeljca, 200 ml vrhnja za kuhanje, sol, papar i muškatni oraščić. Na maslinovom ulju prodinstajte luk i češnjak, dodajte očišćene kestene i temeljac. Kuhajte 15 minuta, zatim smiksajte u kremastu teksturu i dodajte vrhnje. Začinite po želji.

GALERIJA Evo kako napraviti 'lažni' ajvar gotov za samo 30 minuta, a jednako ukusan

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Rižoto s kestenima i gljivama: Rižoto s kestenima je pravi jesenski specijalitet. Za pripremu vam je potrebno 200 g kestena, 200 g riže, 100 g gljiva, jedan luk, 2 režnja češnjaka, 500 ml povrtnog temeljca, maslac, parmezan, sol i papar. Na maslacu pirjajte luk i češnjak, dodajte gljive i kestene. Dodajte rižu i postepeno ulijevajte temeljac dok ne omekša. Na kraju umiješajte parmezan.

Kesten pire: Ovo je vrlo jednostavan i omiljen prilog u kojem mnogi vole uživati u hladnijim danima. Da biste ga pripremili potrebno vam je 500 g kuhanih kestena, 100 ml mlijeka, 50 g maslaca i sol. Skuhane kestene usitnite i pomiješajte s mlijekom i maslacem dok ne postignete glatku teksturu. Poslužite uz meso ili povrće. Ako u pire pak dodate šećer ili med, dobivate zdrav i hranjiv desert.

VEZANI ČLANCI:

Salata s kestenima i jabukama: Za svježu jesensku salatu potrebno vam je 200 g pečenih kestena, jedna jabuka, 50 g rukole, orasi, maslinovo ulje i balzamični ocat. Jabuku narežite na tanke kriške, pomiješajte s kestenima, rukolom i orasima. Prelijte maslinovim uljem i balzamičnim octom.

Pileće rolice s kestenima: Pileće rolice punjene kestenima odličan su izbor za nedjeljni ručak. Potrebna su vam 4 pileća fileta, 150 g kuhanih kestena, jedno jaje, sol i papar. Kuhane kestene izgnječite s jajetom i začinima te nadjenite filete. Zarolajte ih, pričvrstite čačkalicama i pecite u pećnici na 200°C oko 25 minuta.

Kolač od kestena: Za slatki užitak pripremite 300 g kesten pirea, 150 g šećera, 100 g maslaca, 4 jaja i 100 g brašna. Pomiješajte sve sastojke, izlijte u kalup i pecite na 180°C oko 30 minuta. Poslužite uz šlag ili voće.

Namaz od kestena i čokolade: Za ovaj prefini slatki namaz trebat će vam 200 g kesten pirea, 100 g tamne čokolade, 50 g šećera i 50 ml vrhnja. Otopite čokoladu i pomiješajte s kesten pireom, šećerom i vrhnjem. Namaz čuvajte u hladnjaku i poslužite namazan na kruh ili palačinke.

Nekoliko jednostavnih načina kako cijelu kuću možete očistiti samo s - limunom

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.