Ako tražite recept za desert koji spaja bogatstvo tradicije i toplinu domaćih okusa, starogradske prhke kiflice savršen su izbor. Ove ukusne kiflice pravi su klasik koji će unijeti dašak čarolije u vaš dom, a njihova priprema je jednostavna i prilagođena svakom. Punjenje po izboru – pekmez ili Nutella – daje im poseban šarm, dok je posip od lješnjaka ili oraha, cimeta i šećera ono što ih čini neodoljivima. Krenite u pripremu ovih prhkih kiflica i prepustite se mirisima blagdana koji će ispuniti vaš dom! Recept je podijelila food blogerica @music.kesenija.
Sastojci:
Tijesto:
- 200 g margarina (ili maslaca)
- 200 g krem sira (ABC, Philadelphia i sl.)
- 350 g glatkog brašna
Za posip:
- 150 g krupno mljevenih oraha ili lješnjaka
- 50 g bijelog kristal šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
Za punjenje:
- pekmez ili nutella
Priprema: Izradite maslac, krem sir i brašno u jednoličnu smjesu. Koristite mikser za lakšu pripremu. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 2 sata (ili u zamrzivaču 30 minuta za bržu pripremu). Pomiješajte mljevene orašaste plodove, bijeli i smeđi šećer te cimet. Posip je gotov! Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela (za manje verzije podijelite na 8). Na silikonskoj podlozi pospite pripremljeni posip, položite dio tijesta i razvaljajte ga tanko. Pospite i gornju stranu tijesta te sve utisnite valjkom. Razvaljano tijesto prerežite na 4 dijela, a zatim svaki dio podijelite na 3 trokuta. Ako želite mini verziju, svaki trokut podijelite još jednom na pola.
Namažite trokute tankim slojem pekmeza ili Nutellom (možete namazati cijelu površinu tijesta radi jednostavnosti). Zarolajte kiflice počevši od šireg kraja prema vrhu. Posložite kiflice na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.