Šnenokle ili žličnjaci su tradicionalni hrvatski desert koji svoje podrijetlo vuče iz Austrije. Datiraju iz vremena Austro-Ugarske, kada su se takvi jednostavni, ali elegantni deserti često posluživali u obiteljskim kućama i na svečanim prigodama. Ime ‘šnenokle’ dolazi od njemačke riječi ‘Schneenockerln’, što znači ‘snježne knedle’. Ovaj desert se sastoji od laganog, pahuljastog snijega od bjelanjaka koji se kuha u mlijeku i poslužuju s kremom od žumanjaka. Popularne su zbog svoje jednostavne pripreme i laganog, osvježavajućeg okusa.
Sastojci:
Za snijeg od bjelanjaka:
- 4 bjelanjka
- 1 prstohvat soli
- 4 žlice šećera
- 1 litra mlijeka
VEZANI ČLANCI:
Za kremu:
- 4 žumanjka
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice brašna (ili kukuruznog škroba)
- 1 žlica ruma (po želji)
Priprema: U velikoj zdjeli istucite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu čvrsti. Postupno dodajte šećer, žlicu po žlicu, i nastavite miksati dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta. U širokom loncu zagrijte mlijeko do vrenja, a zatim smanjite vatru da mlijeko lagano kuha. Pomoću dvije žlice oblikujte žličnjake od bjelanjaka i lagano ih stavite u vrelo mlijeko. Kuhajte ih oko 1-2 minute s jedne strane, zatim ih pažljivo okrenite i kuhajte još 1-2 minute s druge strane. Izvadite i stavite ih na tanjur.
VEZANI ČLANCI:
U zasebnoj zdjeli pjenasto izmiješajte žumanjke, šećer, vanilin šećer i brašno (ili kukuruzni škrob). Ako koristite rum, dodajte ga u smjesu. U vruće mlijeko, u kojem ste kuhali snijeg, polako umiješajte smjesu od žumanjaka, neprestano miješajući kako biste spriječili grudanje. Kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne, neprestano miješajući. Pazite da krema ne prokuha. U zdjelice ili tanjure za posluživanje stavite žličnjake od bjelanjaka i prelijte ih toplom kremom od žumanjaka. Poslužite toplo ili ohlađeno, prema vašem ukusu.
Znate li što treba dodati u smjesu za palačinke da uvijek ispadnu savršene?
Paradižet bez keksiju, zar ne ?