Marinadu u pravilu ne trebaju ćevapi i pljeskavice, ali sve ostalo meso i riba to traže kako bi meso djelomično omekšalo, a začini prodrli dublje u namirnicu. Ovisno o vrstama mesa, možemo ga marinirati nekoliko sati ili nekoliko dana, a ako je mariniranje dugotrajnije, izbjegavajte veće količine soli koja izvlači vlagu iz mesa. Budite oprezni s marinadama koje sadrže šećer jer će se pri dužem pečenju on otopiti, karamelizirati i na kraju zagorjeti.
Bilo da ste pobornik jednostavne marinade od soli, papra, ulja i tanko narezanog luka, koja je odlična za sve vrste mesa, ili pak nekih složenijih inačica, vodite računa o tome da marinirani odresci prije pečenja moraju biti sobne temperature kako ne biste šokirali meso i kako bi se ono bolje ispeklo. Nemojte koristiti metalne posude! Riba se obično marinira kratko, 15-30 minuta (ili nikako), piletina i svinjetina do 12 sati, a govedina ili janjetina do 24 sata. Meso nakon pečenja možete obogatiti i umacima. Za najjednostavniji umiješajte 4 žlice kečapa, 2 žličice senfa, 1 žlicu ulja, nekoliko kapi tabasca i umaka worcester – i poslužite uz meso.
VEZANI ČLANCI:
BBQ marinada
Sastojci:
- 1 šalica kečapa
- 2 žlice šećera
- ½ šalice vode
- ¼ šalice octa
- 1 žličica soli
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žlica senfa
- 1 žličica crvene paprike
Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i zagrijte na laganoj vatri. Pustite da prokuha, smanjite vatru i kuhajte oko sat vremena. Ostavite marinadu da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ju prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte je u hladnjaku.
Pikantna marinada
Sastojci:
- 1 žlica čilija u prahu
- 1 žlica smeđeg šećera
- ½ žlice soli
- ½ žlice papra
- ½ žlice češnjaka u prahu
- 1 žlica crvene paprika
- ½ žlice kajenskog papra
- 200 ml suncokretova ulja
- 2 žlice senfa
Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i promiješajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u hladnjaku.
VEZANI ČLANCI:
Marinada s jogurtom
Sastojci:
- 200 ml jogurta
- 2 žlice suncokretova ulja
- korica i sok jedne naranče
- manji luk
- 2 češ nja češnjaka
- korijandar
- ½ žličice cimeta
- žličica svježe naribanog đumbira
- ½ žličice soli
- mljeveni papar
Priprema: U mužaru usitnite suhe sastojke uz dodatak ulja pa sve pomiješajte s jogurtom te sokom i koricom naranče.
Marinada od tamnog piva
Sastojci:
- 200 ml kečapa
- 100 ml jabučnog octa
- 330 ml tamnog piva
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica soli
- 1 žličica mljevenog papra
- 1 žličica češnjaka u prahu
- ½ žličice mljevenog chilija
Priprema: Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje i uz stalno miješanje kuhajte na umjerenoj vatri. Nakon 30- 40 minuta, kada se marinada zgusne, sklonite je s vatre i pustite da se ohladi. Ohlađeni umak prebacite u posudu, poklopite i čuvajte u hladnjaku.
Uz ovih 5 jednostavnih i brzih trikova, roštilj će vam uvijek biti blistavo čist!