Stigla je sezona jedne od omiljenih voćnih slastica na Mediteranu i šire – smokve. Zbog klimatskih promjena i blagih zima, ova voćka posljednjih godina odlično rodi i u kontinentalnim krajevima pa se ovih dana u njoj uživa diljem Hrvatske, od Zagorja, preko Slavonije i Posavine pa sve do Istre i Dalmacije. Postoji više vrsta smokava, a pojedine su toliko zahvalne da rode od ranog ljeta pa sve do sredine jeseni. Ova namirnica odlična je za organizam jer sadrži mnoštvo minerala i vitamina. Ispitivanja su potvrdila brojne blagodati redovnog konzumiranja smokve, od antioksidativnih, preko protuupalnih, do antikancerogenih svojstava.
Iako su najbolje dok se konzumiraju svježe, smokve se mogu preraditi na više načina, čak i konzervirati za zimu. Evo nekoliko prijedloga kako ih maksimalno iskoristiti.
VEZANI ČLANCI
Salata sa smokvama i sirom: Smokve se odlično slažu s kozjim sirom. Narežite ih na manje komadiće, natrgajte polumekani kozji sir, ubacite u zdjelu šaku nadrobljenih oraha i glavicu sitno nasjeckanog ljubičastog luka. Sve začinite s malo soli, meda, maslinovog ulja i acetom balsamicom te uživajte
Džem od smokve: Savršena poslastica koja će vam dašak ljeta donijeti i u hladnim zimskmi danima. Dobro operite kilogram smokava, narežite na manje komade u zdjelu koju možete staviti u pećnicu. Promiješajte sa šalicom šećera, poklopite i stavite peći na 180 stupnjeva. Povremeno promiješajte, pred kraj pečenja, kad su smokve već mekane, otklopite i pecite još kratko vrijeme, da dio tekućine ishlapi. Ako želite, smokve možete dodatno usitniti štapnim mikserom. Na samom kraju iscijedite u džem sok jednog limuna i ukuhajte želin.
GALERIJA: Ovo je hrana koju biste trebali jesti ako želite dugo živjeti, tvrde stručnjaci
Sirup od listova smokve: Osim ploda, iskoristiti možete i list smokve. Uberite 30 većih listova, dobro ih operite i kuhajte. Nakon što voda provri, ostavite listove na vatri još 20 minuta. Nakon toga procijedite, ostavite da se ohladi. Vratite na vatru, dodajte kilogram šećera i malo vanilije te kuhajte dok se šećer ne otopi, a na kraju dodajte sok limuna. Spremajte u zagrijane čiste boce i čvrsto zatvorite. Sirup je potrebno razrijediti vodom.
Pita od smokve: Napravite prhko tijesto od 500 grama mekog brašna, pola šalice maslaca i pola šalice šećera u prahu. Razvaljajte i stavite u pleh za pečenje te ostavite da miruje pola sata. U međuvremenu izrežite smokve na manje komade, posipajte ih s pola šalice šećera i malo vanilije, stavite na vatru i miješajte dok se šećer ne otopi. U smjesu dodajte šalicu kiselog vrhnja, sve dobro promiješajte i stavite peći na 180 stupnjeva.
VEZANI ČLANCI:
Sušene smokve: Savršena poslastica za zimu jest sušena smokva. Zrele smokve poredajte jednu do druge na ravnu površinu ili u mrežicu za sušenje te ostavite na suncu. Obavezno zaštitite od muha i insekata. Smokve okrećite kako bi se ravnomjerno osušile, a noću ih unosite u zatvoreno, kako po njima ne bi pala rosa. Postupak traje nekoliko dana, a kad su mekane, ali se nakon pritiska ne vraćaju u prvobitan oblik, spremne su za potapanje u morsku ili slanu vodu za dezinfekciju. Nakon što ih procijedite, ostavite ih još dan ili dva da se posuše na suncu.
Kompot od smokve: Narežite kilogram voća na sitnije komade i ubacite u lonac s kipućom vodom u koju ste stavili šalicu šećera. Kuhajte 10-ak minuta ugasite vatru i pustite da se malo ohladi. Prije stavljanja u zagrijane staklenke, iscijedite u kompot sok jednog limuna. Staklenke čvrsto zatvorite i desert za zimu je spreman!
Kolači na štapiću: