Kada govorimo o slanim jelima smokve se mogu odlično kombinirati kao predjelo uz malo pršuta ili punjene raznim sirevima; savršeno se uklapaju u sirne i mesne plate; mogu se peći i dodavati u umake koji se poslužuju uz piletinu, pačetinu ali i janjetinu te neka jela sa svinjetinom i junetinom poput lungića u umaku od crnog vina ili pak pašticade.
Pečene smokve i rajčice s kremom od feta sira
Sastojci:
200 g feta sira
5-6 smokava
10 cherry rajčica (poželjno u raznim bojama)
50 ml maslinova ulja + 2 žlice
3 žlice vode
sol i papar
Dodatno:
svježi kruh
svježi bosiljak
maslinovo ulje
šunka/pršut
Priprema:
U multipraktik stavite feta sir, maslinovo ulje i vodu. Kratko miksajte dok se ne napravi glatka krema. Stavite u hladnjak dok pripremate smokve i rajčice. Rajčice zarežite nožem kako pri pečenju ne bi puknule, a smokve prepolovite. Na maslinovu ulju pecite rajčice i smokve desetak minuta tj. dok se ne karameliziraju. Kruh narežite na šnite te ga prepecite na istoj tavi gdje ste pekli
rajčice i smokve kako bi upio okuse. Poslužite tako da na dno tanjura/posude stavite 2 žlice kreme od feta sira, preko nje pečene rajčice i smokve. Dodajte i kruh, šnitu pršuta te listiće svježeg bosiljka i po želji još malo maslinova ulja.