VRHUNSKA DELICIJA

RECEPT DANA Niskokalorična ljetna poslastica: Pronašli smo šest recepata s dinjom koji će vas oduševiti!

Dinja
Scoopshot / Mirna
20.07.2024.
u 09:00

Iako je najčešće konzumira svježa, dinja može biti sastavni dio različitih, slatkih i slanih jela

Dinja je savršena ljetna namirnica. Ova popularna poslastica sadrži samo 24 kalorije na 100 grama pa u njoj mogu uživati i oni koji paze na liniju. Istraživanja su dokazala brojne pozitivne učinke dinje na organizam. Redovna konzumacija tako potiče rad bubrega, a kako sadrži puno karotena, smatra se antikancerogenom namirnicom.

Iako se najčešće konzumira svježa, dinja može biti sastavni dio različitih, slatkih i slanih jela. Evo nekoliko zanimljivih recepata.

VEZANI ČLANCI:

 

Tjestenina u umaku od dinje: Dok u loncu kuhate 500 grama širokih rezanaca, u tavi rastopite kockicu maslaca, a potom na njemu pirjajte 800 grama dinje koju ste prethodno očistili od koštica, oprali i narezali na kockice. Kada postane mekana, dodajte soli i papra po vlastitom ukusu, žlicu koncentrata od rajčice i na samo kraju prelijte s 250 mililitara vrhnja za kuhanje. Pomiješajte s tjesteninom i uživajte.

Salata od dinje i sira: Dinju srednje veličine očistite i narežite na kockice. Sitno nasjeckajte glavicu ljubičastog luka, jedan veći krastavac za salatu, 150 grama feta sira izlomite na manje komadiće te začinite acetom balsamicom, maslinovim uljem te dodajte malo soli. Sve dobro promiješajte i jelo je spremno za serviranje.

GALERIJA: Nije to samo pizza sa sirom, evo što sadrži prava Margherita

Dinja
1/8

Pita s dinjom: Od 300 grama brašna, 120 grama maslaca, 50 grama šećera u prahu, uz dodatak malo soli i vode napravite prhko tijesto za pitu te razvaljano položite u pleh i izbodite vilicom. Pola kilograma dinje narezane na kockice kuhajte sa 100 grama šećera na laganoj vatri sve dok se na vrhu smjese ne pojave mjehurići. Malo ohladite i usitnite štapnim mikserom. Vratite na vatru i u smjesu umiješajte 1,5 dcl vode pomiješane s dvije žlice oštrog brašna. Zatim umiješajte sok jednog limuna i vanil šećer te prebacite smjesu na tijesto za pitu. Pecite pola sata na 190 stupnjeva.

Smoothie od dinje: U blender ubacite tri kriške dinje narezane na manje komade, dodajte šaku jagoda, dvije datulje i biljno mlijeko po želji. Nije potrebno dodatno sladiti zbog datulja. No, ako ne volite datulje, umjesto njih ubacite u blender žlicu meda. Izmiksajte i hranjivi i zdravi napitak je spreman.

VEZANI ČLANCI: 

Džem od dinje: Očistite i na kockice narežite kilogram zrelije dinje, posipajte preko toga 100 grama šećera pecite u pećnici do željene gustoće uz povremeno miješanje. Na samom kraju dodajte sok jednog limuna. Džem još vruć spremajte u zagrijane staklenke i čvrsto zatvorite kako biste u ovoj poslastici mogli uživati i u zimskim danima.

Ražnjići s dinjom: Tražite li idealan zalogaj za tulum ili druženje s prijateljima tijekom ljeta, a ne da vam se provoditi sate u kuhinji, onda su ražnjići s dinjom savršen izbor za vas. Svježu dinju narežite na kockice, pripremite mini mozzarella kuglice, na fete narezan pršut i grožđe te slažite namirnice na štapiće za ražnjiće po redoslijedu koji sami odredite.

Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove je namirnice ujutro bolje izbjegavati:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar IvanR
IvanR
09:57 20.07.2024.

Mora biti svijeze ubrana i iz Slavonije, gdje je zemlja crnica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije