korizmena kuharica

RECEPT DANA Zasladite si vikend uz istarske fritule

Foto: shutterstock
RECEPT DANA Zasladite si vikend uz istarske fritule
09.03.2024.
u 07:13
Ovaj će popularni desert oduševiti članove vaše obitelji, a priprema je jednostavna
Pogledaj originalni članak

Istarske fritule vrlo su slične talijanskim zeppolama, no obično im se dodaje liker, rakija i korica limuna, mogu sadržavati grožđice, a posipaju se šećerom. Ovaj će popularni desert oduševiti članove vaše obitelji, a priprema je jednostavna. Naravno, ako ne volite grožđice možete ih izbaciti iz recepta i dodati, na primjer, komadiće čokolade. 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 2 žutanjka
  • 80 g grožđica
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 20 g maslaca
  • 1,5-2 dl mlijeka
  • 0,5 dl rakije (ili ruma)
  • naribana korica neprskanog limuna
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipavanje

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: U 1 dl mlakog mlijeka rastopite kvasac s malo šećera i ostavite na toplom da se digne. U zdjeli umiješate brašno, sol, jaja, šećer, suhe grožđice, rastopljeni maslac, pola količine rakije i naribanu limunovu koricu. Kada se kvasac digne, dodajte ga ostalim sastojcima za tijesto i sve umiješajte kuhačom. Dodajte još toliko mlijeka da tijesto bude mekano da se može odvajati žlicom. Sve dobro umiješajte i ostavite 30 minuta da kisa. Jednom žlicom uzimajte manje komadiće tijesta, a drugom ih gurajte u vruće ulje. Fritule pržite s obje strane da se zazlate (pazite da ulje nije prevruće). Posipajte šećerom u prahu.

Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema 'dizanja' tijesta i gotove su za čas

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BJ
Barutanski jarak
14:36 09.03.2024.

Zadrani u fritule stave i pinjole.