Badnja večer za stolom

Recept za bakalar na crveno Ane Grgić Tomić, jedini je koji će vam danas trebati

Foto: Hotel Esplanade
Recept za bakalar na crveno Ane Grgić Tomić, jedini je koji će vam danas trebati
24.12.2021.
u 07:54
Mnogo je običaja i recepata koje vežemo uz božićne blagdane, ali bez bakalara teško je zamisliti Badnju večer. Ovo jelo skladom okusa i mirisa oduševljava sve koji se okupe oko stola.
Pogledaj originalni članak

Bakalar je postao tražena gastronomska delicija koju najčešće pripremamo u ovo blagdansko vrijeme. Najpopularniji su načini pripreme bakalara u obliku juhe - na bijelo ili crveno te u obliku aromatičnog namaza. Bez obzira za koju se varijantu pripreme odlučite, uz jela s bakalarom je uvijek dobro poslužiti hrskavu focacciu sa svježim začinskim biljem poput ružmarina, majčine dušice ili timijana. Skladom okusa i mirisa oduševit ćete sve prisutne.  – Želim vam blagdanski stol pun finih delicija, okružen najdražim ljudima. Dobar vam tek i sretni blagdani! – poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko 

Foto: Hotel Esplanade

Bakalar na crveno

Sastojci:

1 kg sušenog bakalara

2 kg krumpira

5 svježih rajčica

1 žlica paste od rajčice

0,4 dl bijelog vina

4 češnja češnjaka

5 dl maslinova ulja

1 vezica lista peršina

sol po želji

papar u zrnu

2 lovorova lista

Foto: Hotel Esplanade

Priprema:

Bakalar namačite najmanje 24 sata uz obveznu promjenu vode nekoliko puta. Zatim ga dobro isperite i stavite kuhati dok se meso ne počne odvajati od kosti. Kada je bakalar kuhan, procijedite ga, a vodu u kojoj se kuhao ostavite za daljnju pripremu. Očistite bakalar od kože i kostiju.

Krumpir narežite na ploške, oguljenu rajčicu na kockice, a češnjak i peršin nasjeckajte na sitne komadiće. U širi lonac slažite red bakalara, red krumpira, red rajčice i tako sve dok ne napunite lonac. Izmiješajte maslinovo ulje, bijelo vino i pastu od rajčice. Smjesi dodajte češnjak, peršin, sol i papar pa je dodajte u bakalar zajedno s lovorovim listom. Sve zalijte vodom u kojoj se bakalar kuhao i lagano kuhajte dok ne omekša uz povremeno protresanje lonca.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

CJ
cjepljeni
11:30 24.12.2021.

5 dl maslinova ulja!? Hahaha!!!!!!!!!!!

DI
dino85
10:12 24.12.2021.

Dok Skavonci i Ličani dremaju, Dalmatinci krče, s pašticadama, bakalarima, fritulama, prženim lignjunima, samo još nikako da objave recept od kamene supe. E moji Slavonci🙃