Tea i Stiven Vunić u svom restoranu Zijavica u Mošćeničkoj Dragi svojim gostima u vrijeme Adventa obavezno kao desert serviraju Teine fritule, a tako će biti i danas u vrijeme ručka na prepunoj terasi ovog popularnog restorana.
Ako niste rezervirali stol, ne znači da ne možete uživati u ovoj tradicionalnoj poslastici po Teinu receptu. Tea obavezno ostavi tijesto da odmara preko noći, a vi ga još uvijek stignete zamijesiti uz jutarnju kavu i do večeri će biti taman kako treba za najfinije blagdanske fritule. Evo i recepta!
Teine blagdanske fritule
Sastojci:
500 g brašna
20 g kvasca
2 žumanjka
90 g suhog voća po želji
50 g šećera
20 g maslaca, otopljenog
200 ml mlijeka
rakija po želji
1 ribana jabuka
korica limuna
korica naranče
prstohvat soli
Priprema:
Prvo pjenjačom izmiješajte sve mokre sastojke i šećer pa smjesi dodajte suhe sastojke, suho voće, koricu limuna i naranče i ribanu jabuku. Dobro izmiješajte i ostavite tijesto da odmara preko noći. Fritule pecite svježe, odmah prije posluživanja pazeći da ulje bude dovoljno vruće (ne prevruće!) da se fritule stignu lijepo ispeći iznutra, a ne izgore izvana. Po želji pospite šećerom u prahu, poslužite i uživajte u blagdanu.