Premda pomalo neuglednog izgleda i često zanemarena, prema priopćenju britanskih uzgajivača hrane B&W, zeljasta potočarka iz porodice kupusnjača trebala bi, zbog svojih brojnih hranjivih tvari, biti važan dio uravnotežene prehrane uz koji se organizam lakše brani od raznih bolesti. Isto tako, potočarka može imati bitnu ulogu u zaštiti sportaša od raznih ozljeda izazvanih vježbama. "Sportaši koji je jedu imaju više koristi od napornog vježbanja i manje potencijala za razna oštećenja tkiva", tvrdi B&W, zbog čega se neuglednu biljku od nedavno naziva i najzdravijom 'super hranom' na svijetu. Ipak, mnogi priznaju da kada bi negdje i naišli na skromnu kupusnjaču, ne bi ni znali je li jestiva, a kamoli kako je pripremiti. "Mi je zbog njene paprene svježine koristimo u salatama", rekao je za Post Andrew Chase, vlasnik jednog austrijskog restorana. "Stvarno budi okusne pupoljke!"
Prema Američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, potočarka je najzdravije povrće koje se može pronaći na Zemlji, a sa savršenih 100 od 100 bodova ta je kupusnjača 'prešišala' i popularni kineski kupus, koji je taj nutritivni test prošao sa 91,99 bodova. Razlog je, kažu iz Američkog CDC-a, to što potočarka sadrži vrlo visoku razinu aminokiselina; bitne elemente proteina koji organizmu pomažu gotovo za sve, od probave do proizvodnje neurotransmitera i antioksidansa koji djeluju kao obrana od slobodnih radikala.
Iako su oni ključni i za rad mišića, neravnoteža antioksidansa može uzrokovati puno teži oporavak i oštećenja mišića, a prema američkom Nacionalnom institutu za rak, može igrati ulogu i u razvoju karcinoma. Njihov nedostatak, kažu i iz CDC-a, može nadoknaditi potočarka, a studije pokazuju da oni koji je jedu dva sata prije iscrpnog vježbanja u velikoj mjeri umanjuju šanse za oštećenje stanica u usporedbi s onima koji je ne jedu. Isto tako, njena konzumacija je kod ispitanika u studiji u samo dva mjeseca smanjila oštećenje na DNA, pomažući da organizam iskoristi sve prednosti napornog vježbanja, a bez negativnih posljedica.
Uz spomenuto, potočarka ima i druge pogodnosti poput velikih količina željeza, kalcija, kalija, magnezija i K vitamina koji potencijalno sprječava oštećenje stanica mozga, navodi B&W u svom izvješću, a konzumiranje samo 100 grama te biljke dnevno ispunjava većinu potreba za C vitaminom, kojeg sadrži čak više nego naranča ili limun. Zato je potočarka poput kelja uvrštena u 'super namirnice' koje sigurno ne sadrže pesticide i kemikalije. No, kako je jesti? B&W savjetuje da njene listove jednostavno dodate raznim salatama, smoothieju, sendvičima, omletima; ili pak pizzi.
Nemojte ih ovako raditi: Ovo je najnezdraviji način pripreme jaja!
Potočarka super hrana a ne koristimo je . Skakavci isto tako. U nekim zemljama su specijalitet a navodno su ukusni.