Ljetni recept Ane Grgić Tomić

Savršen za ljetne dane: Tartar od usoljenih kozica, aioli od citrusa, tuile od začinskog bilja

Foto: Esplanade
Savršen za ljetne dane: Tartar od usoljenih kozica, aioli od citrusa, tuile od začinskog bilja
01.07.2023.
u 07:00
Tartar od usoljenih kozica s aiolijem od citrusa i tuile od začinskog bilja savršeno je ljetno jelo koje je osmislila chefica Ana Grgić Tomić.
Pogledaj originalni članak

Uskoro stižu prave ljetne vrućine tako da nema smisla provoditi previše vremena za štednjakom, a zapravo i ne morate jer postoji cijeli niz preukusnih jela za koje nije potrebno više od 60 minuta. Jedno od takvih je i tartar od usoljenih kozica s aiolijem od citrusa i tuile od začinskog bilja.

Priprema za 4 osobe:

Aioli od citrusa

  • 2 limuna
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica meda
  • 1 dcl sojinog mlijeka
  • 3 dcl suncokretovog ulja

Da biste pripremili pravi Ajoli potrebno vam je 1-2 minuta, štapni miksr i jedna izuzetno prosta i jednostavna tehnika, koju ako pratite, nema šanse da ne dobijete savršen rezultat. Sok limuna, šećer i med prokuhajte da se lagano reducira. Ohladite te pomiješajte sa sojinim mlijekom i uljem. Uključite na maksimalnu brzinu štapni mikser dok odozgo smjesa ne pobijeli. Onda polako dižite sa jedne i strane, dodirujte i ivice posude. Čim odozgo dobijete bijelu i gustu smjesu, počnite polako da dižete ili izvucite štapni mikser na gore, dok ne dođete do površine i dok smjesa skroz ne postane gusta poput majoneze. Po osobnom izboru možete slobodno dodati još meda ili limunovog soka za dodatnu aromu.

Usoljeni repovi crvenih kozica

  • 400g očišćenih repova crvenih kozica
  • 400g krupne morske soli
  • 200g kristalnog šećera
  • limun korica
  • začinsko bilje (timijan, ružmarin)

Morsku sol, šećer, začinsko bilje i koricu limuna dobro pomiješati u kompaktnu smjesu, a na dno posude posuti jedan dio smjese šećera, soli, začinskog bilja i korice limuna te na sve pažljivo položiti repove crvenih kozica. Ostatkom smjese šećera, soli, začinskog bilja i korice limuna posuti cijelu smjesu. Odložiti u hladnjak na 45 minuta kako bi se kozice dovoljno usolile i upile sočan okus. Pripazite na odbrojavljanje od 45 minuta, kozice izvadite iz hladnjaka i lagano ih isperite hladnom vodom te pažljivo položite na papir kako bi se osušile . Nakon što su kozice poprimile dovoljnu usoljenost pažljivim pokretima sjeckajte na sitne pravilne kockice. Na koncu začinite maslinovim uljem, dodajte aioli od citrusa i dobro promiješajte sve zajedno.

Tuile od začinskog bilja

  • 5g svježeg timijana
  • 5g svježeg ružmarina
  • 50g otopljenog maslaca
  • 50g bjelanjaka
  • 25g šećera u prahu
  • 6g soli
  • 50g brašna

Začinsko bilje daje posebnu aromu svakom jelu, kao i hranjive sastojke koji blagotvorno djeluju na zdravlje. Na samom početku timijan i ružmarin odvojite od peteljke te vrlo sitno isjeckajte. Dodajte timijan, ružmarin, šećer u prahu i sol u otopljeni maslac i dobro promiješajte čvrstim pokretima. U smjesu dodajete bjelanjke te miješajte, a pri tome ne zaboravite postepeno dodavati brašno. U trenutku kada postignete kompaktnu smjesu razvlačite poprilično tanko na papir za pečenje ili silikon za pečenje. Odložite na pleh te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na temperaturu od 175 stupnjeva. Pričekajte 7 do 8 minuta, sve dok ne postignete smeđkastu boju. Tuile slobodno izvadite iz pećnice te odložite da se malo ohladi i postane dovoljno hrskav.

Serviranje: Možete rezati na komade po želji, dok istovremeno tartar možete servirati sa mladom hrskavom salatom.

Komentar chefice Ane Grgić Tomić: Ovo jedinstveno jelo sadrži bogate nutritivne vrijednosti proteina, ispunjeno je omega 3 masnim kiselinama te jodom. Usoljeni repovi crvenih kozica tope se u ustima pružajući potpuno gastro zadovoljstvo vrijedno svakog zalogaja svima koji žele probati nešto drugačije. Začinsko bilje će dodati aromu kojom možete zaokružiti cijelu priču ovog recepta. Ovo je jelo savršeno ukoliko želite pomalo osvježavajući efekt, a uz nekoliko koraka vrlo je jednostavno za napraviti te se savršeno se uklapa u ljetno vrijeme!

VEZANI ČLANCI: 

Fantastično se jede i bez mesa

Noelov proljetno-ljetni meni temelji se na sezonskim namirnicama, a chef Bruno Vokal ponovno je dokazao zašto je u samom vrhu domaće gastro scene

Bruno vokal, chef jedinog zagrebačkog restorana s michelinovom zvjezdicom – noela, u izvrsnoj je formi. i jako je hrabar. jer zaista je hrabro složiti cijeli meni bez komadića mesa. A upravo je takav, bezmesni, novi proljetno-ljetni meni imena spring blossoms, adut kojim noel nastavlja oduševljavati sad već prilično razmaženu publiku.

'BULJI U NETFLIX, U KAMPANJI GA IGNORIRALI...'

Ponižavajući posljednji dani u uredu američkog predsjednika: Kako je Biden ostao usamljen i nepoželjan

Bidenov se život dramatično promijenio u posljednja tri mjeseca. Nakon što je ušao u godinu inzistirajući da je dovoljno spreman da se ponovno kandidira i pobijedi Trumpa, Biden je ipak odustao od predsjedničke utrke 21. srpnja, podržavši Kamalu Harris za predsjednicu.  Tada je u roku od samo nekoliko sati, Biden (81) - prestao biti relevantan

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.