Osvježanje u čaši

Savršeni osvježavajući desert od dinje ne sadrži šećer, a poslužuje se sa sorbetom od dinje i Aperola!

Foto: Zrinka Zekulić/Gladuša
Savršeni osvježavajući desert od dinje ne sadrži šećer, a poslužuje se sa sorbetom od dinje i Aperola!
13.07.2022.
u 08:43
Voćni i osvježavajući desert dostojna je zamjena za sladoled, ali s bitnom razlikom: količinu šećera možete sami kontrolirati ili je u potpunosti izbjeći, a preliti ga možete sorbetom od dinje i Aperola.
Pogledaj originalni članak

Kada temperature dosegnu vrhunac, lagana i osvježavajuća prehrana nam prija više nego inače. Baš zato ljeti češće posegnemo za ledenim voćem nego za čokoladnim tortama, američkim palačinkama ili bakinim štruklima. U slučaju da u svoj ljetni meni želite unijeti pravo malo osvježenje – u doslovnom, ali i metaforičkom smislu, donosimo vam recept za pripremu zdravog sladoleda od dinje. Voćni i osvježavajući desert dostojna je zamjena za sladoled, ali s bitnom razlikom: količinu šećera možete sami kontrolirati ili ju u potpunosti izbjeći. evo i recepta!

Foto: Zrinka Zekulić/Gladuša

Zdravi sladoled od dinje

Sastojci:

300 g dinje (pipuna ili bostana)

konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)

3 pune žlice meda

žličica korice limuna

aroma vanilije

prstohvat soli

Foto: Zrinka Zekulić/Gladuša

Priprema:

U blender dodajte dinju, kokosovo mlijeko i zaslađivač te blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim smjesu ulijte u hermetički zatvorenu posudu prikladnu za zamrzavanje i držite ju u zamrzivaču dok se potpuno ne sledi; otprilike 6 sati. Vrijeme potrebno za zamrzavanje ovisit će o dimenzijama posude koju koristite - što je ona šira, to će cijeli proces trajati kraće. Nakon što se smjesa zaledi, izvadite ju, izrežite ju na kockice kako bi se lakše blendala,  komadiće dodajte u multipraktik i miksajte dok se svi smrznuti komadići ne razbiju. Smjesu zatim ponovno prebacite u posudu prikladnu za zamrzavanje i sve vratite u zamrzivač. Ukoliko ćete sladoled posluživati istoga dana, ostavite ga u zamrzivaču barem 30 do 60 minuta kako bi smjesa dobila teksturu sladoleda, a ako ćete ga posluživati drugi dan, prethodno ga ostavite na sobnoj temperaturi barem dvadesetak minuta da se malo “opusti”.

Foto: Zrinka Zekulić/Gladuša

Kako biste svoj desert učinili još primamljivijim, pripremite i sorbet od dinje. Postupak je jednostavan, a trebaju vam samo dva sastojka. Uzmite par kockica svježe dinje i izblendajte ih s malo vode ili voćnog alkoholnog pića poput Aperola pa sve prelijte preko kremastog sladoleda.

Osim što je osvježavajući, voćan i zdrav, ovaj sladoled ima dodatni benefit - u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču možete ga čuvati čak naredna dva tjedna, a isti recept možete isprobati i s drugim voćem – poput manga. Recept za pripremu novog omiljenog deserta potpisuje naša gastro blogerica Zrinka Zekulić (@gladusasamja) koja je za izradu kremaste smjese koristila svoj Kenwood Titanium Chef Baker kuhinjski uređaj.

Foto: Zrinka Zekulić/Gladuša

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.