U "Stonskoj torti" ćete prepoznati tipične namirnice ovog područja. Spada u sam vrh slastica, pripremala se u posebnim prilikama, posebno za Uskrs i Božić. Danas je jedan od zaštitnih znakova stonske kuhinje i Pelješca, pa je možete degustirati u stonskim restoranima i konobama duž Pelješca, a u posebnim prilikama i pripremiti u kućnoj radinosti prema izvornom receptu.
Stonska torta
Za nadjev:
500 g makarona (makarula)
400 g šećera
100 g čokolade
300 g badema
200 g oraha
250 g maslaca
10 jaja
vanilin šećer
cimet
ribana korica i sok 1 limuna
rum
maslinovo ulje
Za tijesto za oblaganje kalupa:
400 g brašna
2 jaja
maslinovo ulje
sol
Priprema:
Makarone skuhajte u kipućoj vodi i ostavite da se prohlade. Preko njih prelijte limunov sok, rum i maslinovo ulje. Od brašna, jaja, maslinovog ulja (koje se može zamijeniti maslacem ili mašću) i soli zamijesite tijesto i pustite ga da malo odmara. Tijesto razvaljajte u tanak list. Kalup (posudu za pečenje) namažite maslinovim uljem (maslacem ili mašću) i čitavog ga obložite listom tijesta koje treba prelaziti desetak centimetara preko ruba kalupa. Dno kalupa pospite nadjevom (mješavinom strugane čokolade, šećera, mljevenih oraha i badema, korice limuna, vanilin šećera i cimeta), potom ide red kuhanih makarona, ponovo pospite nadjev, „pobacajte“ komadiće maslaca i sve zalijte razmućenim jajima. Taj proces slaganja ponovite tri do četiri puta dok ne potrošite predviđene količine namirnica. Nadjev preklopite viškom tijesta koji je prelazio rubove. Tortu lagano pritisnite rukom da se poravna i tijesto prione uz nadjev i kalup. Površinu namažite maslacem. Stonska torta peče se na temperaturi 175 stupnjeva 50 minuta. Ohlađenu tortu okrenite prilikom vađenja iz kalupa tako da donji dio ostane gornji. Pošećerite vanilin šećerom i režite na komade za posluživanje.