Mnogi misle da je najbrže i najjednostavnije napraviti pire-krumpir kao prilog za brz i ukusan obrok. Iako smo već ranije pisali o ovome, nije zgorega podsjetiti se na ove korisne savjete. Pire-krumpir jedan je od najčešćih priloga jelima te bi bilo šteta ne napraviti ga – savršeno!
Pogrešna vrsta krumpira
Najbitnija stvar jest odabrati pravu vrstu krumpira. Desire je srednje kasna sorta prepoznatljiva po krupnim izduženim gomoljima, crvenoj pokožici (zbog čega slovi kao sinonim za crveni krumpir) i svijetložutim mesom. Krasi ga čvrsta struktura i kremasti okus zbog čega je idealan za pripremu pirea ili kao dodatak umacima.
Solite prekasno
Vodu u kojoj stavljate kuhati krumpir trebali biste posoliti odmah na početku. Krumpir će "upijati" sol i na kraju vjerojatno nećete morati dodavati sol.
Krumpir stavljate u vruću vodu
Neke se namirnice trebaju kuhati u vrućoj vodi, no krumpir nije jedna od njih. Krumpir narežite i stavite u lonac te ga zalijte hladnom vodom da ga prekrije, posolite i pustite da voda proključa. Zatim smanjite vatru i kuhajte dok krumpir ne omekša.
Ne ocijedite potpuno
Krumpir dobro ocijedite nakon kuhanja. Želite imati puni okus krumpira, a ne vode u ustima. Stoga je dobro malo ga još "prosušiti" na laganoj vatri u loncu nakon što ste ga ocijedili.
Maslac i mlijeko iz hladnjaka
Ovo je način da "ubijete" pire krumpir. Dodajte svoje omiljene sastojke, primjerice maslac, mlijeko i sl. isključivo sobne temperature.
Osnovna greška kod izrade pirea jeste korištenje miksera..najbolji pire je ručno rađen(tiješten) i uz sastojke sobne temperature...