uzročnik bolesti

Šećer je otrov koji se može usporediti s cigaretama

Foto: ''
Šećer je otrov koji se može usporediti s cigaretama
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
04.02.2012.
u 08:02
Šećer je otrov i njegovu bi prodaju trebalo regulirati kao što je učinjeno sa zabranom prodaje cigareta mlađima od 18 godina
Pogledaj originalni članak

Šećer je otrov i njegovu bi prodaju trebalo regulirati kao što je učinjeno sa zabranom prodaje cigareta mlađima od 18 godina – piše Daily Mail, pozivajući se na članak objavljen u časopisu “Nature”.

Oštećenja organizma?

Autor teksta je Robert Lustig, kalifornijski liječnik i stručnjak za debljinu u djece.

– Šteta koja u organizmu nastaje konzumacijom bijelog šećera može se usporediti s onom koju prevelike količine alkohola čine jetri –pojasnio je dr. Lustig. Dodao je i da nije samo riječ o pretjeranom debljanju nego i oštećenjima koja nastaju na jetri i krvnim žilama, a otkriveno je da šećer uzrokuje i hormonalne poremećaje te povišen krvni tlak.

Ipak, problem, piše liječnik, nije u ljudima koji ne žele izbaciti bijeli šećer iz uporabe već u činjenici da je u svakidašnjoj prehrani toliko rasprostranjen, da ga je nemoguće izbjeći.

– Slatka pića, alkohol, pasirana rajčica, slatkiši, sve sadrži šećer – istaknula je nutricionistica Mirela Marić iz Centra za regulaciju tjelesne težine u Nemetovoj. Nije, kaže, riječ o tome da žličica šećera oštećuje jetru, nego o tome da je sav alkohol od vina do likera prepun šećera.

– Bijeli šećer izvor je praznih kalorija, a ništa zdraviji nije ni smeđi kojemu je dodana melasa kako bi promijenio boju – otkriva M. Marić. Činjenica jest, pojašnjava, da u šećerima nema hranjive vrijednosti i nema vitamina, pa su sve unesene kalorije “nekorisne”.

Nije otrov

– Oštećenja gušterače ne mogu nastati jedemo li umjereno bijeli šećer nego se mogu povezati s opterećenjem tog organa ako pretjerano luči inzulin – istaknula je. Umjesto šećera preporuča steviu – biljku slatkog okusa – kao zaslađivač, a dobra zamjena su i med te javorov sirup.

Zdravim ljudima šećer nije otrov, smatra i dijabetolog prof. Željko Metelko.

– Treba ga uzimati umjereno, a šteti dijabetičarima u kojih može uzrokovati oštećenja organizma kroz nagli skok ili pad vrijednosti – istaknuo je. Dodao je kako je točno da je šećer skriven posvuda i da se nalazi i u artiklima za koje ne bismo očekivali da ga sadrže.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

LU
lutomirski
08:26 04.02.2012.

nazalost dana ima secera svugdje, ja sam si pozelio kisele paprike sa zeljem, ali okus je ocajan sve je slatko, moracu sam da kiselim, us vim gotovim jelima, konzervama itd. ima scera umjetnoga, nebi se smilo vise jesti takve stvari ali nazalost je trend da se sve manje sam kuha...

ZE
zendraf
09:00 04.02.2012.

Dobro jutro, opet je netko otkrio toplu vodu!

NO
Novinar
18:11 04.02.2012.

Sve se može konzumirati ako se ne pretjeruje. To vrijedi i za zdravu hranu.