vikendom mijesimo

Siguran put do uspjeha: Ako ste početnik u pečenju, krenite s receptom za focacciu chefa Filipa Horvata

Siguran put do uspjeha: Ako ste početnik u pečenju, krenite s receptom za focacciu chefa Filipa Horvata
01.04.2023.
u 06:56
Na samom početku karijere vrsnog pekara-amatera čovjek bi se ipak prvo morao dobro upoznati s brašnom, temperaturama vode, hidrolizom, mikserom koji mijesi kruh, pećnicom. Kruh s okusom finog maslinova ulja, delikatne tanke korice i prpošne sredine koja ima okus po svježe sjeckanom ružmarinu potaknut će vas na daljnje učenje.
Pogledaj originalni članak

 Prije no što se dođe do domaćeg kvasa i sourdough kruha, možda za početak stvarno ne bi bilo loše savladati, primjerice ovim redom, baš dobru focacciu, schiachatu, pa klasičan bijeli kruh, onda raženi, potom se stvarno možemo početi igrati s različitim vrstama brašna, a na samom kraju – sourdough kruh. Ovo je siguran put do uspjeha, samo naizgled nešto duži, u stvarnosti brži, lakši i jednostavniji, brzo se može savladati. Slijedi recept za finu focacciu. Odmah da napomenem da one focaccie na benzinskim stanicama uz talijanske autostrade nisu baš najsvjetliji primjerci vrste, često budu masne, tvrde, žilave, skoro pa nejestive. U boljoj stvarnosti, može čak i iz vaše kuhinje, focaccia je nešto sasvim drugo – kruh s okusom finog maslinova ulja, delikatne tanke korice i prpošne sredine koja ima okus po svježe sjeckanom ružmarinu (a može i drugo začinsko bilje).

Foto: Zvonimir Ferina

Focaccia restorana Theatrium

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 640 ml mlake vode
  • 4 dl maslinova ulja
  • 30 g soli
  • 18 g svježeg kvasca
  • sjeckani svježi ružmarin

Priprema:

U mlaku vodu prvo umiješajte maslinovo ulje i kvasac, onda sve pomiješajte s brašnom, zatim dodajte sol i svježi sjeckani ružmarin. Tijesto stavite na zamašćeni pleh, prekrijte folijom i ostavite da odstoji jedan sat na sobnoj temperaturi, a onda četiri puta preklopite tijesto. Na zamašćenom plehu smjesu stavite u hladnjak na 18 sati da se focaccia digne.

Smjesu izvadite iz hladnjaka tri sata prije pečenja da malo odstoji, onda kuhačom napravite rupice na vrhu tijesta, dodajte maslinovo ulje, pošpricajte rupice vodom kako bi se do pola napunile, dodajte sitnu sol i nasjeckani ružmarin. I sad pustite da odmori petnaestak minuta. Focaccia se peče 45 minuta na 200 stupnjeva. Ovu focacciu možete raditi i od krumpira, samo što je onda omjer brašna i pečenog protisnutog krumpira 1:1.

Kako chef kaže

Sveto zlato u kuhinji: Naučite pripremiti jus svih juseva, tamni goveđi temeljac po receptu chefa Filpa Horvata

Jus je, nema nikakve dvojbe, temelj svake kuhinje i svatko tko se želi baviti kuhanjem trebao bi ga znati napraviti. Priprema jusa traži našu posebnu pažnju i vrijeme, kao i svaka druga izgradnja temelja, u građevini recimo. Zato je jus zlato svake kuhinje, treba ga poštovati i dati mu na važnosti koju zaziva i zaslužuje, a on će taj trud svakako uvijek obilato vratiti.

zvijezda proljetnog menija

'Ovo je genijalno, daj mi još jedan!': Trenutno sendvič br. 1 u Zagrebu nije totalna ludost, ima tu sistema

S posljednjim valovima hladnoće prolazi i ova zima, dolaze nam sunčaniji i topliji dani. Premda živimo u neizvjesnim, nestalnim vremenima ipak se uredno smjenjuju godišnja doba pa glavna gradska tržnica Dolac sve više obiluje namirnicama. Jutrom se između štandova jasno može osjetiti lagani miris medvjeđeg luka, prve divlje šparoge izviru kod Snješke na štandu, nos će prepoznati svježu metvicu s malenim listovima, u ribarnici škampa je u izobilju, a osim toga vratila se plava riba, stao je lovostaj na divlju jadransku tunu, a u mesnice u prizemlju stigla je najslađa mlada janjetina s Paga i Cresa, pa i iz Dalmatinske zagore, posebno iz okolice Drniša... Dakle, došao je taj trenutak i nije bilo drugog nego da se iznova sa svojim timom bacim u akciju i napravim novi jelovnik.

Kako chef kaže

Cacio e pepe, ima li išta jednostavnije? Ima! Zapravo je jedan od težih umaka i treba ga se pripremati uz veliku pažnju

Kada čitamo recepte za cacio e pepe čini nam se da je to jelo jako lako napraviti, no zapravo je upravo suprotno. Cacio e pepe doista jest jako fino jelo, a radi se od samo nekoliko osnovnih namirnica, ali da bude savršeno pogođeno, nije nimalo lako postići. Kad bismo površno preveli bilo koji izvorni talijanski recept za cacio e pepe, glasio bi ovako: špagete skuhajte i ocijedite, prelijte maslinovim uljem, maslacem, crnim  paprom i ribanim sirom. I gotovo!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.