Nema ništa finije od mrzlih slastica, a ovaj sladoled s rumom, Krešimirova je interpretacija poznate talijaske slastice crema reggina, uživajte!
Sladoled od ruma s brusnicama i čokoladom
Sastojci:
250 ml slatkog vrhnja
250 ml mlijeka
2 žumanjka
150 g šećera
8 g kukuruznog škroba
5 žlica ruma
1 žličica ekstrakta vanilije
60 g sušenih brusnica + 4 žlice ruma
100 g čokolade sjeckane na kockice
1/2 žličice praha od malina, po želji
Priprema:
Slatko vrhnje i mlijeko stavite u lončić. U zdjeli pjenjačom istucite žumanjke s 2 žlice šećera (od 150 g šećera) do kremaste strukture. Dodajte kukuruzni škrob, rum i ekstrakt vanilije te ih lagano pomiješajte sa žumanjcima. Ostatak šećera dodajte u lončić sa slatkim vrhnjem i mlijekom. Nad laganom vatrom zagrijte do vrenja, umiješajte smjesu od žumanjaka i nastavite miješati dok se smjesa lagano ne zgusne. Maknite s vatre (po želji dodajte prah od malina zbog boje sladoleda). Pustite da se smjesa ohladi na sobnu temperaturu, a zatim prebacite u hladnjak na otprilike sat vremena. Sušene brusnice stavite u zdjelicu s nekoliko žlica ruma da lagano nabubre. Kada se smjesa ohladila u hladnjaku, prebacite u zdjelu aparata za sladoled koja se preko noći hladila u frizeru (ili u zamrzivač uz povremeno miješanje). Pustite da se miješa dok se ne formira kremasti sladoled, a zatim ubacite brusnice i komadiće čokolade. Prebacite u posudu u kojoj ćete držati sladoled i ohladite još minimalno sat vremena prije serviranja.
Obozavam ovakve sladolede