Mladi inženjer robotike Krešimir Bonačić Krešić u duši je oduvijek bio slastičar, a prije dvije godine napokon je dobio i službenu potvrdu za to na prestižnoj gastroakademiji Italian Culinary Institute for Foreigners.
Da je kratka ali intenzivna edukacija u Italiji itekako učinkovita, bilo nam je jasno čim smo vidjeli i isprobali Krešimirove kolače, ali opet, što čovjek može naučiti u malo više od mjesec dana?
– Može jako puno naučiti jer tamo svaki dan od jutra do večeri imate na raspolaganju profesionalno uređenu kuhinju, vrhunske sastojke, stručni kadar koji drži tečajeve i na drugim školama, među kojima su pobjednici različitih svjetskih natjecanja u slastičarstvu. Sa mnom su radila dva mentora, od kojih je jedan bio pobjednik svjetskog slastičarskog natjecanja federacije Fabio Orlando, a druga slavna Claudia Mosca, jedna od predsjednica ogranka talijanske slastičarske organizacije za Lazio. Oni kontinuirano prate vaš napredak, znaju svaku vašu slabost i pomažu vam da je nadvladate, potiču timski rad i kolegijalnost i nagrađuju entuzijazam i kreativnost - objasnio nam je Krešimir koji čega da koronakriza napokon prođe pa da se zaputi u Italiju gdje ga čeka posao iz snova s mentorom Fabijem Orlandom. Dok čeka svojih pet minuta, Krešimir je rado s nama podijelio svu raskoš svog slastičarskog talenta, a koliko je nadaren, možete provjeriti i vi u receptima koje dijelimo s vama. Ovo je tek prvi u nizu!
Craquelini s kremom od limuna i bijelom čokoladom
Za pareno tijesto:
135 g maslaca
150 ml vode
150 ml mlijeka
3 g soli
7,5 g šećera
120 g glatkog brašna
45 g oštrog brašna
225 g jaja (4 jaja M veličine)
Za prhko tijesto:
100 g glatkog brašna
100 g maslaca
80 g šećera
šafran u prahu za žutu boju slastice ili jestiva žuta boja u prahu
Za kremu od limuna:
4 žumanjka
135 g šećera
korica limuna
80 ml soka od limuna
prstohvat soli
90 g maslaca
500 g mascarponea
100 g bijele čokolade
Priprema:
Maslac, vodu, mlijeko, sol i šećer zagrijte u loncu do vrenja. Zatim dodajte brašno i energično miješajte da se iskuhaju proteini, a tijesto poveže u kuglu. Prebacite u mikser s K-nastavkom i miješajte dok tijestu ne padne temperatura, zatim dodajte jedno po jedno jaje dok se ne povežu. Prebacite tijesto u dresir-vrećicu. Glatko brašno, maslac, šećer i šafran u prahu zamijesite u prhko tijesto, razvaljajte između dva papira za pečenje i stavite na hlađenje. Istisnite željenu količinu tijesta iz dresir-vrećice, zatim kružno izrežite pločicu pripremljenog prhkog tijesta i postavite je na vrh parenog tijesta. Pecite na temperaturi od 210 °C do zlatne boje. Za kremu od limuna žumanjke, šećer, koricu limuna, sok od limuna i sol zagrijte u lončiću i uz konstantno miješanje zakuhajte gustu kremu. Maknite s vatre i ubacite maslac. Stavite na hlađenje. Nakon što se krema ohladila, izmiksajte je i dodajte mascarpone. Craqueline punite kremom od limuna. Otopite malo bijele čokolade i iscrtajte šare po pripremljenim craquelinima.
kako je ovo lipo