Na žlicu

Slasna i hrskava svinjska kožica savršen je dodatak ovoj okrepljujućoj krem juhici od žute leće

Foto: Hotel Esplanade
Slasna i hrskava svinjska kožica savršen je dodatak ovoj okrepljujućoj krem juhici od žute leće
07.12.2022.
u 06:00
Za hladne i tmurne dane pred nama nema bolje utjehe od krepke juhe koja grije tijelo i vraća optimizam nakon napornog dana. Umjesto kožice poslužiti možete prepečeni kruh sa začinima, kroket ili klice.
Pogledaj originalni članak

Leća je namirnica koja se često priprema u varivu ili juhi, ali kao i odličan i nutritivno bogat prilog mesu, na salatu ili kao slastan
 namaz. Bogata esencijalnim aminokiselinama i proteinima, s niskim udjelom masti česta je alternativa mesu, a u prilog tome je i pristupačna cijena, laka dostupnost i jednostavnost pripreme. Poznato je četrdesetak sorti leće, koje se razlikuju bojom, veličinom i oblikom, a za ovo jelo smatram da je najoptimalnija žuta leća čija se kremoznost i privlačna žuta boja savršeno spojila s hrskavom teksturom pečene svinjske kožice. Umjesto kožice poslužiti možete prepečeni kruh sa začinima, kroket ili klice. Uživajte u toploj i okrepljujućoj jesenskoj juhici i dobar tek, poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.

Foto: Hotel Esplanade

Krem juha od žute leće, hrskava svinjska koža

Sastojci za juhu:

300 g žute leće

50 g mrkve

30 g celera

50 g crvenog luka

10 g češnjaka

2 dcl bijelog vina

sol, papar

2 dcl vrhnja za kuhanje

1 l povrtnog temeljca

1 dcl maslinova ulja

Priprema:

Na maslinovu ulju sotirajte luk, zatim dodajte korjenasto povrće nasjeckano na sitne komadiće i leću koju ste prethodno isprali u hladnoj vodi. Nakon nekoliko minuta kuhanja i povremeno miješanje dodajte bijelo vino. Kada vino ishlapi, povrće podlijte povrtnim temeljcem i kuhajte 20 minuta na srednjoj vatri. Pri kraju kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar te pustite da juha kratko prokuha. Juhu miksajte štapnim mikserom dok ne dobije kremastu teksturu.

Foto: Hotel Esplanade

Sastojci za hrskavu svinjsku kožu:

korjenasto povrće

200 g svinjske kože

biljno ulje

Priprema:

Svinjsku kožu stavite kuhati u vodu s malo korjenastog povrća da omekša. S kuhane i ohlađene kože odstranite višak masnoće te ju stavite u pećnicu na 50 stupnjeva dok ne postane tvrda i suha. Nakon dehidracije kožu kratko (dok se ne napuhne) prepržite u ulju za dodatnu hrskavost.

adventski recept

Počeo je Advent: U Zagrebu svi jedva čekaju Fuliranje, a mi se prisjećamo najvećeg "street food" hita prošle godine

Ako ste posjetili prošlogodišnje Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade, sigurni smo da niste propustili isprobati kako izgleda kada se ugledan fine dining restoran, poput Esplanadinog Zinfandels'a, predstavi u street food varijanti. Chefica hotela Esplanade, Ana Grgić Tomić, otkrila nam je kako pripremiti ove krokete s pršutom i paškim sirom koji se doslovce tope u ustima.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.