chefovi predlažu

Jednostavna topla pita sa špinatom po receptu Ane Grgić Tomić – obećavajući početak vikenda!

12.11.2022.
u 07:00

Obožavamo špinat u svim varijantama, a nije naodmat podsjetiti se i na to da je ova supernamirnica odličan izvor vitamina C, K, B i beta karotena. Da biste zadovoljili sve dnevne potrebe organizma za vitaminima, dovoljna je jedna šalica kuhanog špinata!

Ovu zahvalnu namirnicu možemo konzumirati u bezbroj različitih varijanti, a mi vam donosimo recept za pitu chefice hotela Esplanade, Ane Grgić Tomić, po kojem je pripremamo već godinama i nikad je se nećemo zasititi. 

Foto: Shutterstock

Topla pita od lososa i špinata

Sastojci za nadjev:

250 g dimljenog lososa

150 g špinata

500 ml vrhnja za kuhanje

2 žlice brašna

limunova korica

sol, papar 

češnjak

maslinovo ulje

začinsko bilje

Priprema:

Na maslinovu ulju popržite sitno sjeckani češnjak i začinsko bilje. Lagano dodajte brašno i dobro promiješajte, podlijte vrhnjem za kuhanje i miješajte brzo da se razbiju grudice. Zatim umiješajte sitno nasjeckani losos i špinat te malo naribane limunove korice. Po želji posolite i popaprite. 

Sastojci za prhko tijesto:

350 g brašna

150 g maslaca

2 žlice vrhnja

1 jaje malo soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Sve sastojke pomiješajte i zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju. Stavite na hladno pola sata da se tijesto stisne. Nakon toga ga tanko razvaljajte i stavite u namašćeni kalup za pitu. Na tijesto položite papir za pečenje ili aluminijsku foliju pa po njemu rasporedite rižu (da se kalup od tijesta lijepo oblikuje i ne napuhne pri pečenju) te pecite desetak minuta. Kalup s tijestom izvadite iz pećnice, uklonite rižu i papir, napunite nadjevom pa još pecite u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta.  Pitu poslužite toplu, narezanu na kriške. Uz nju možete poslužiti cherry rajčice i osvježavajuću salatu od rikule s listićima limunove korice i klicama. Ako imate male kalupe za pite, dimenzija oko 12 cm, možete napraviti 6 malih pita i svakome poslužiti jednu. 





 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije