BUDI NOSTALGIJU

Šokirat ćete se kad čujete što je presudilo izboru melodije za najpopularniji ringtone ikad

Foto: TikTok/Unsplash
Šokirat ćete se kad čujete što je presudilo izboru melodije za najpopularniji ringtone ikad
09.10.2024.
u 14:30
Pokazalo se da melodija koja je proslavila velikog proizvođača telefona zapravo ima prilično bogatu i zanimljivu povijest
Pogledaj originalni članak

Sjećate li se zvuka zvona na nekadašnjim, prvim modelima popularnih Nokia telefona? Prošlo je već jako puno vremena otkako je prepoznatljivo zvono izazivalo pozornost, no zasigurno biste ga se prisjetili da vam ga netko ovoga trena pusti. A upravo je učinila jedna TikTokerica, odsviravši poznatu melodiju na svojoj gitari, čime je mnoge vratila u rane 2000-te, koje su se za mnoge činile ljepšima i idiličnijima od današnjega vremena, piše UNILAD.

I ne samo to, već je otkrila odakle legendarna melodija zapravo potječe. Svojim je pratiteljima tako priredila pravi povratak u prošlost. U listopadu prošle godine Alexandra Whittingham je uzela u ruke svoju gitaru i krenula svirati poznatu melodiju. Tijekom videa, Alexandra je otkrila kako neće samo odsvirati spomenutu melodiju, već i otkriti njezino izvorno porijeklo.

GALERIJA: Je li jeftinije ostaviti grijanje upaljeno cijeli dan ili ga gasiti i paliti? Evo što kažu stručnjaci!

storyeditor/2022-09-20/grijanje.jpg
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Pokazalo se da melodija koja je proslavila spomenutog proizvođača telefona zapravo ima prilično bogatu i zanimljivu povijest. Nokia melodija, poznata i kao 'Grande Valse' potječe iz solo djela za gitaru 'Gran Vals' koje potpisuje španjolski skladatelj Francisco Tárrega. Nastalo je davne 1902. godine. Međutim, melodija na Nokiji nije cijelo Tárregino djelo, već samo nekoliko prepoznatljivih nota koje će svatko tko je odrastao uz Nokia mobitele odmah prepoznati. Whittinghamina izvedba probudila je val nostalgije među njezinim pratiteljima.

VEZANI ČLANCI:

'Nokia melodija je toliko ikonična da mi se čini potpuno odvojena od originalnog djela', komentirao je jedan korisnik TikToka. 'Gledam mobitel i upravo sam provjerio svoj džep', našalio se drugi korisnik. 'Hvala što si podijelila ovo remek-djelo.'

@alexandrawhittingham I wont rest until this piece gets the recognition it deserves 💪 #classicalmusic #fyp #nokia #guitartok ♬ original sound - Alexandra

'Učim klasičnu gitaru od osme godine, svirao sam Tárregu, a tek danas sam saznao ovo', priznao je jedan komentator. 'Wow, ovo je prelijepo!!! Pomalo sam tužan jer su uništili originalnu pjesmu, sada svi kažu da se Nokia melodija ne uklapa u originalni komad', komentirao je još jedan korisnik.

Mnoge će možda iznenaditi činjenica da je jedan od glavnih razloga zašto je Nokia za svoju melodiju odlučila iskoristiti upravo Tárreginu glazba bio taj što je umjetnik u to vrijeme bio mrtav, piše Classic FM-a. 'Nokiji je trebao isječak bez skupih komplikacija s autorskim pravima, a europski zakon čini glazbu dostupnom javnosti 70 godina nakon smrti skladatelja', navodi se u pojašnjenju. 

Melodija se prvi put pojavila u reklami za telefon Nokia 1011 1992. godine, a sedam godina kasnije, 'Grande Valse' je preimenovana u Nokia melodiju te je učvrstila svoje mjesto u povijesti tehnologije.

Baka (85) na aplikacijama traži mlađe muškarce: "Nikad nisam upoznala muškarca koji me nije htio"

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.