OKUSI DJETINJSTVA

Od jabuka u šlafroku do kruha s masti: Sjećate li se jela koje su nam spravljale mame i bake?

Palenta
Shutterstock
18.08.2024.
u 06:00

Zbog nutritivnih vrijednosti i kalorijskog sastava jela u kojima smo uživali kao klinci mnogim bi se današnjim nutricionistima mogla dići kosa na glavi

Može li nas išta brže vratiti u prošlost od mirisa i okusa hrane koju smo jeli kao klinci? Mnoga jela u kojima su guštala djeca osamdesetih i devedesetih, pa i ranije, danas su gotovo zaboravljena, a ruku na srce, zbog nekih od njih današnjim bi se nutricionistima digla kosa na glavi. No, u to vrijeme nitko nije vodio računa o kalorijama i o tome koliko pojedine namirnice imaju proteina, ugljikohidrata i sl. U hrani se jednostavno uživalo, a tadašnja djeca stalno su bila u akciji i pokretu, tako da se višak kalorija brzo potrošio. Prisjetili smo nekih jela koje smo prije 30-ak i više godina svi obožavali.

Kruh i mast: Mnoge mame koje pripadaju staroj školi nisu se ustručavale svojim klincima za međuobrok ponuditi upravo ovo jelo. Svinjska mast u debelom sloju namazala bi se na kruh, najčešće bijeli, te se posipala s malo soli i crvene paprike. Odličan dodatak bio je i sitno sjeckani luk. Nakon ovakvog 'gableca' klinci su imali snage za ludiranje bar idućih nekoliko sati.

VEZANI ČLANCI:

Juha od krumpira: Danas postoje brojna variva u kojima je krumpir jedan od sporednih sastojaka, no mnoge su domaćice nekad kuhale varivo u kojem je krumpir imao glavnu ulogu. Ovo jelo obavezno se pripremalo uz pomoć zaprške s puno crvene paprike na kojoj se dinstao luk. Kad bi luk omekšao, dodavao se na kockice sjeckani krumpir koji bi se začinio po želji i kuhao sve dok juha ne bi postala gusta i kremasta. Zasitan i ukusan obrok, posebice ako ste uz njega pojeli i šnitu kruha.

Žganci: Bio je ovo vrlo čest doručak u mnogim domovima pred kraj prošlog stoljeća. Žganci su mogli biti bijeli, od bijelog pšeničnog brašna, ili žuti, ako su se spravljali od kukuruznog brašna. Zalijevali su se vrućim mlijekom, vrhnjem, preprženim lukom i slaninom, kako je tko volio.

Varenika: Ima li jednostavnijeg jela od ovoga? Stari kruh bi se namrvio u tanjur te zalio vrućim mlijekom. U modernijoj verziji, umjesto mlijeka koristio se kakao. Ova poslastica najčešće se jela za doručak ili večeru.

Jabuke u 'šlafroku': Desert za prste polizati također se sprema vrlo brzo i nije kompliciran. Jabuke se narežu na ploške te se umaču u tijesto za palačinke i prže na ulju. Točka na i bio je prstohvat cimeta pomiješan sa šećerom koji bi se posipao po još vrućim jabukama.

GALERIJA Kako ostati zdrav na godišnjem: Zaražena hrana najčešći je uzrok probavnih tegoba, evo kako ih spriječiti

Palenta
1/3

Krumpir iz pećnice: Riječ je o slasnom obroku koji bi odobrili čak i današnji nutricionisti. Krumpir bi se dobro oprao, presjekao na pola i premazao s malo maslaca ili bi se na njega stavio komad slanine. Kora se nije dirala. Krumpir bi se pekao u kori sve dok ne bi postao božanstveno mekan.

Pohani kruh: Ovo jelo mnogi nazivaju i prženice. Kruh, najčešće onaj koji bi odstajao nekoliko dana, umakao se u jaja razmućena s malo mlijeka i soli, te pržio na vrelom ulju ili masti. Ovo je i danas mnogima omiljeni doručak, a savršen je uz dodatak sirnog namaza.

Zljevanka: Savršen desert za svako doba godine. Dovoljno je pomiješati jaja, mlijeko, brašno, malo masti ili ulja i šećera te sve izliti u pleh. Mnogi su pred kraj pečenja po zljevanki rasporedili domaći pekmez od šljiva ili krušaka, što ju je činilo još ukusnijom.

Slatko zelje: Još jedno vegetarijansko jelo koje su svi obožavali, a mame su ga spremile dok si trepnuo okom. Na luku i zaprški s paprikom bi se popržio luk s malo češnjaka, paprike i mrkve, zatim se dodavao na kockice narezan krumpir te na kraju domaće zelje odnosno kupus s domaćom pasiranom rajčicom. Za prste polizati!

VIDEO Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete - slaninu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije