gotov je lovostaj

Srdela se vratila u ribarnice, a kilogram košta 4 eura – zbog ovih recepata isplati se stati u red

Srdela se vratila u ribarnice, a kilogram košta 4 eura – zbog ovih recepata isplati se stati u red
16.02.2023.
u 10:56
Premda je trebao trajati do kraja veljače, naknadno je odlučeno da se lovostaj na srdele i inćune skrati pa od danas možete uživati u omiljenoj ribi, ali po novim cijenama. Zapravo, cijene variraju unutar ribarnice, pa dok je na jednom štandu kilogram srdele 4 eura, na drugom je 3,98. Inćuni su 5,3 eura, a na Utrinskoj tržnici gotovo da nema razlike u veličini između inćuna i srdela. Ne zaboravite, meso srdele je sočno i puno zdravih masnoća, pa zahtijeva i koju čašu vina. Darujemo vam 3 recepta i priču o srdeli Veljka Barbierija!
Pogledaj originalni članak

Prema grčkoj legendi, kada je slavni Dionizije Sirakuški krenuo u osvajanje Jadrana, pitao je za savjet svog omiljenog boga Dioniza koji da otok izabere za svoj naum. Pa nakon što je boga dobro nasitio njegovim omiljenim pečenim srdelama i napojio golemim količinama vina, čuo je u svojoj također ovinjenoj duši božanski glas:

– Na središnjem dijelu Hadrijskog zaljeva, na jednakoj udaljenosti od ilirske obale i apulskih luka, diže se otok Issa, zavičaj vladara Jonija koji je svojim velikim djelima stekao vječnu naklonost bogova. Moćan je još i danas taj pobro Jonije i ja ga često pozivam za svoj stol kada se zaželim dobre ribe i pijanke. Pozovi ga eto i ti noćas u moj hram, pa ćemo ga zajedno počastiti! I doista! Zazvao je tiranin te noći Jonijevu sjenu i čim se smračilo, eto ti iz mraka Dioniza ovjenčanog vinovom lozom i silnog Jonija, nekoć slavnog kralja Jadrana. Pa sjedoše oni uz Sirakužanina, a onda navale na pečenu ribu, stalno posežući za vinom. Kad su se nasitili i napili, a za to je valjalo deset puta ići po vino i srdele, upita sirakuškog tiranina moćni Jonije:

– Čujem da želiš ovladati mojim hadrijskim kraljevstvom i pokoriti moje more! Od dubokog Ilirova glasa, prenu se inače neustrašivi Dionizije.

– Moćni kralju, tražim samo pogodno mjesto da osnujem na njemu grad iz kojeg ću moći smiriti prilike na moru kojim sada vladaju gusari. U hramu opet zavlada tišina. Čuo se samo odjek pehara koje su tiranin, demon i bog spuštali naizmjence na kamenu površinu.

Osjetivši da bi sve moglo poći po zlu, javi se tada vinski bog.

– Čujder me, Jonije, Dionizije je danas veliki vladar kao što si to i ti jednom bio. Pa iako si besmrtan, tvoje je vrijeme prošlo. On sada vlada grčkim svijetom i nedostaje mu samo tvoje more i tvoj otok, pa da doista konačno zavlada mir... Opet hram obavije muk, a onda nakon nekog vremena zagrmi Jonije:

– Dobro je kad je tako. Ali samo pod jednim uvjetom! Osim starim imenom Issa, mora Dionizije nazvati otok i mojim imenom, a njegovi naseljenici neka u moju čast kuju novac i prinose mi žrtve. Njegove riječi izazovu samoljubivog Dioniza i on uvrijeđeno prasnu :

– Što si ti umišljaš, misliš da si pravi bog? Dionizije će osvojiti tu tvoju Issu, pokoriti sve tvoje divljake na moru i obali, a onda u moju čast posvuda, a posebno na svom novom hadrijskom uporištu, posaditi moju lozu i proizvoditi vino kojem neće biti premca. I što je podjednako važno, svakog mi dana mora u mom budućem issejskom hramu prinositi na žrtvu srdele na ražnju i to pripremljene onako kako ih od davnina pripremaju tvoji nekadašnji podanici. Pribojavajući se ljutog vinskog boga, sklope tada Jonije i Sirakužanin ugovor kojim je demon tiraninu doista prepustio vlast nad Issom i Jadranom, a zauzvrat su sirakuški koloni svoju novu domovinu nazvali Jonijevim otokom i čak su u njegovu čast počeli kovati novac. Pa ipak, najbolje je prošao sam Dioniz. Počeli su, naime, Issejci proizvoditi najbolje vino u grčkom svijetu, a naličja novčića njihova otočnog grada-države krasili su Dionizovi grozdovi i vinski pehari, dok je svakog dana u njegovu hramu mirisalo po pečenim srdelama i to onima s ražnja kojima također, kako tvrde pravi znalci, sve do danas nema premca. 

Foto: Veljko Barbieri

Srdele na lešo s povrćem

Kratko u kipućoj vodi prokuhajte ½ kg očišćenih srdela. Izvadite ih rupičastom žlicom pa položite na podlogu od obarenih ploškica tikvica, pečenih paprika s češnjakom i nekoliko listova bosiljka pa sve pokapajte djevičanskim maslinovim uljem, posolite i dodajte šaku crnih pečenih maslina.

Foto: Veljko Barbieri

Brujetin od srdela

Na 1 dl maslinova ulja žutite 2 sjeckane kapule i 4 zdrobljena češnja češnjaka, pa dodajte 3 stiještena pomidora ili rajčice i nastavite pirjati dok se povrće ne ugusti u šalšu. Tada u šalšu ubacite 1 kg očišćenih srdela, 1 mali sjeckani ljuti paverun ili feferon, podlijte sve s 1/2 dl bijele kvasine i 1/2 dl prošeka, dodajte 3 tanke kriške limuna, pa posolite po volji. Kuhajte dok riba ne bude gotova, a umak se još ugusti. Služite vruće ili hladno. Ribarski recept.

Foto: Veljko Barbieri

Potrušene, frigane srdele s maslinama

Oko ¾ kg očišćenih srdela dobro posolite i popaprite pa pospite s 8 sjeckanih češnjeva bijelog luka. Položite sve zajedno u cijedilo, poklopite odgovarajućim poklopcem i pritisnite utegom ili teretom od 1 kg. Pustite da riba tako odstoji preko noći. Prije pripreme obrišite i pobrašnite srdele, a onda ih s obje strane kratko frigajte u tavi. Tada izvadite ribu i odmastite je na kuhinjskom papiru, pa na pladnju posolite i popaprite. Služite s kaparima i maslinama. Tradicionalni otočki recept.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.