dobro je znati

Što radite s vodom u kojoj ste kuhali tjesteninu? Ako ju bacate, radite pogrešku!

Foto: Shutterstock
Što radite s vodom u kojoj ste kuhali tjesteninu? Ako ju bacate, radite pogrešku!
31.05.2024.
u 14:00
Možete ju ponovno iskoristiti
Pogledaj originalni članak

Bacite li nakon kuhanja ocijeđenu vodu od tjestenine, činite veliku pogrešku. Mnogi ne znaju da voda u kojoj se prethodno kuhala tjestenina sadrži veliku količinu škroba koji umacima daje savršenu svilenkastu teksturu.

Kuhari škrobnu vodu nazivaju još i 'tekuće zlato', upravo zato što su svega dvije, tri žlice dovoljne da bilo koji umak pretvore u najukusniji dodatak tjestenini, piše Reader's Digest

VEZANI ČLANCI:

Kako biste dobili najviše iz pripreme tjestenine, a i da vam voda ima najbolju gustoću i okus, bitno je kod kuhanja tjestenine ne pretjerati s količinom vode. U lonac ulijte samo onoliko vode koliko je potrebno da prekrijete tjesteninu.

Kad se tjestenina skuha u vodi, ostaje koncentracija škroba, što će bilo kojem umaku ili juhi kojem dodate malo vode sa škrobom, dati svilenkasti izgled i baršunastu teksturu. Ako stavljate ulje u vodu kako se tjestenina ne bi slijepila, nemojte. Umjesto toga u prvih par minuta dobro promiješajte tjesteninu i stavite ju kuhati na laganu vatru. 

GALERIJA: Ostali ste bez jaja? Evo što sve možete iskoristiti umjesto njih!

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shuttershock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Škrobna voda u kojoj se kuhala tjestenina onemogućava razdvajanje ulja i vode iz umaka, čineći umak glatkom, sjedinjenom smjesom. Dakle, svaki put kada kuhate tjesteninu, ocijeđenu vodu ostavite po strani i u umak dodajte nekoliko žlica. 

Iako vam je za umak dovoljno tek nekoliko žlica, preostalu škrobnu vodu nemojte baciti. Prelijte ju u kalupe za led i zamrznite. Svaki put kada pripremate rižoto, umak, gulaš ili čak juhu dodajte dvije smrznute kocke i vaše će jelo dobiti potpuno novu dimenziju.

TikTokerica pokazala super trik za brže guljenje krumpira: 'Više nema povratka na staro!'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.