ne pušite, a opet...

Stres na naše srce djeluje kao najmanje pet popušenih cigareta

Foto: Tomislav Miličević/VLM/PIXSELL
Stres na naše srce djeluje kao najmanje pet popušenih cigareta
21.12.2012.
u 11:30
Znanstvenici su definirali vezu između stresa i bolesti srca. Otkrili su da je uzrast važan faktor, dok spol ne igra bitnu ulogu.
Pogledaj originalni članak

Ako ste pod stresom, razmislite o ovome: svakodnevni stres na naše srce djeluje jednako štetno kao najmanje pet popušenih cigareta na dan. Dakle, osobe koje se nalaze pod stalnim stresom  izložene su većem riziku od srčanog udara i prerane smrti. 

Znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji analizirali su šest ranijih studija i otkrili su da su ljudi koji pate od tjeskobe i stresa u 27 posto u većoj opasnosti od srčanog udara. Pacijenti su morali odgovarati kako percipiraju stres, odnosno koliko su često pod stresom i koliko je on snažan. Ispitanici su zatim podijeljeni u dvije grupe s obzirom na jačinu stresa i praćeni su sljedećih 14 godina. Osim većeg rizika od za srčani udar, znanstvenici su rizik izrazili rastom LDL kolesterola za 2,8 mmol/l  i povećanjem krvnog tlaka za 2,7/1,4 mmHg, piše Daily Mail. Dob ispitanika ovdje je igrala veliku ulogu, no ne i spol.

Po preporuci stručnjaka, LDL kolesterol, koji se smatra posebnim rizikom za bolesti srca jer sužava krvne žile, a njegova razina trebala bi biti niža od 2 mmol/l, dok bi razinu krvnog tlaka trebalo održavati ispod 140/90 mmHg. Visok krvni tlak stavlja srce pod preveliko opterećenje, a smatra se da je odgovoran za 50 posto slučajeva svih srčanih i moždanih udara.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.