nemojte ih raditi

Stručnjak otkrio: Ovo su najčešće pogreške koje ljudi rade pri kuhanju kave, a uništavaju joj okus

Foto: Shuttershock
Stručnjak otkrio: Ovo su najčešće pogreške koje ljudi rade pri kuhanju kave, a uništavaju joj okus
01.10.2024.
u 09:00
Iako se kuhanje kave čini kao sasvim jednostavan zadatak, većina ljudi radi barem jednu od ovih pogrešaka
Pogledaj originalni članak

Bez obzira na to gdje vaše vještine leže u spektru pripreme kave, vjerojatno postoji nekoliko koraka u procesu koji ostavljaju prostora za poboljšanja. Evo najvećih pogrešaka koje pravite dok kuhate kavu kod kuće, plus kako ih popraviti, piše Real Simple.

Količina zrna ne odgovara stilu kuhanja: Različiti stilovi kuhanja zahtijevaju različite veličine mljevenja. To je zato što je stopa ekstrakcije taloga kave veća ako je finije mljevena. Korištenje finije mljevenih zrna također povećava vrijeme potrebno za prolazak vode kroz talog kave, što povećava vrijeme tijekom kojeg su voda i talog u kontaktu. Sve se to prevodi u ovo opće pravilo: metode kuhanja s kraćim vremenom kontakta zahtijevaju finije mljevena zrna kave; oni s duljim vremenom kontakta zahtijevaju grublje mljevena zrna.

GALERIJA: Sedam razloga zašto biste trebali piti kavu

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
kava
Foto: Thinkstock
kava
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
kava
Foto: Shutterstock
Srce
Foto: Pixabay
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija
umirovljenici
Foto: Thinkstock
Stres
Foto: Thinkstock
Vodka
Foto: Thinkstock
stanice raka

Korištenje vode iz slavine: Lako je zaboraviti da je kava približno 98 posto vode. Unošenje odgovarajuće kemije vode promijenit će kvalitetu vaše kave, a idealna je uporaba filtrirane vode.

Kuhate na pogrešnoj temperaturi: Temperatura vode izuzetno je važna. Tijekom kuhanja treba biti između 90° C i 95° C. Korištenje termometra najjednostavniji je način da provjerite je li voda dovoljno vruća, ali ako nemate pri ruci nijednu od ovih mogućnosti, vodu možete prokuhati i ostavite je da stoji oko 30 sekundi prije kuhanja.

VEZANI ČLANCI: 

Ne mjerite svoju kavu: Ljudi često dodaju previše kave da bi bla jačeg okusa, ali ako koristite previše, riskirate da dobijete kisele okuse. Osim toga, unatoč onome što mislite, više kave neće napraviti jaču šalicu kave. Postoji samo određena količina kofeina koji možete izvući iz zrna prije nego što uništite okus, zbog vremena kontakta, brzine ekstrakcije i omjera vode i kave. Zlatno pravilo je 2 žlice kave na 170 mililitara.

Znate li što se događa s vašim tijelom ako kavu pijete odmah nakon buđenja?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.