pripazite tijekom pripreme

Pogrešno smo radili čaj: Mnogi propuštaju jedan ključni dio procesa pripreme!

Foto: Shutterstock
Pogrešno smo radili čaj: Mnogi propuštaju jedan ključni dio procesa pripreme!
24.02.2023.
u 07:00
Koliko god mislili da znate sve o pripremanju šalice omiljenog čaja, to ipak možda i nije baš tako..
Pogledaj originalni članak

Svatko ima neku svoju metodu pravljenja čaja. Postoje i rasprava o tome treba li ili ne dodati šećer ili koliko treba ostaviti vrećicu čaja da stoji u šalici. Međutim, jedan stručnjak za čaj tvrdi da smo sve ovo vrijeme čaj zapravo radili krivo.

Jack McMullon je stručnjak za kupnju i miješanje čaja u Ringtonsu, i otkrio je da mnogi ljudi propuštaju jedan ključni dio procesa pripreme napitka - strpljenje. Očigledno, da biste dobili što više okusa čaja, trebali biste ga poklopiti dok se namače, piše Daily Star.

Ovo su čajevi koje ne biste trebali piti, a razlog je sasvim opravdan:

Foto: Thinkstock
Crni čaj
Foto: Thinkstock
Zeleni čaj
Foto: Thinkstock
Limun, med i đumbir
Foto: Thinkstock
Pije kavu, čaj
Foto: Shutterstock
detoksikacija organizma
Foto: Dom&Vrt
Gavez

- Ovo zadržava više topline i održava konstantnu temperaturu, što omogućuje da se listići čaja razmotaju i okusi oslobode. Kako biste stvarno poboljšali čaj, trebali biste lagano promiješati vrećicu čaja tijekom procesa namakanja - objasnio je.

Ali koliko dugo trebate namakati vrećicu čaja?

Sve se svodi na vašu preferenciju u jačini čaja, kaže Jake.  Ako volite crni čaj, onda stručnjak predlaže da vrećicu čaja namačete četiri minute kako bi savršeno odgovarala vašem ukusu. A ako ga ostavite dulje, mogli biste osjetiti "neugodnu gorčinu i oporost". Okus čaja također se svodi na temperaturu vode. Jack je otkrio da je slatka točka između 95-98C.

Ako u čaj dodajete mlijeko, i ovdje postoje neke stvari koje biste trebali znati. S raznim opcijama u rasponu od punomasnih do biljnih alternativa, dodavanje kapljice mlijeka nikad nije bilo tako komplicirano.

- Možda ćete otkriti da su obrane i nemasne ponude previše vodenaste i da vam ne daju istu svilenkasto-glatku teksturu. Također je malo vjerojatno da će uravnotežiti bilo kakvu gorčinu u taninima. Crni čaj obično je jačeg i hrabrijeg okusa od drugih čajeva i dobro podnosi mlijeko i sladila, što ga čini idealnim izborom za vašu jutarnju šalicu - rekao je stručnjak.

Osim toga, vjerovali ili ne, odabir prave šalice ključan je za okus vašeg čaja.

- Odabir prave vrste šalice koja će provoditi toplinu i učinkovito je zadržati, a da pritom ne utječe na okus, ključni je dio pripreme ukusne šalice čaja. Staklo i porculan su glatki, neporozni i neće utjecati na okus vašeg napitka. Deblje šalice će duže zadržati toplinu, dok će tanje, osjetljivije šalice brže gubiti toplinu. Pomoći će i zagrijavanje vaše šalice na otprilike istu temperaturu kao čaj prije upotrebe - objasnio je.

Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.