Domaće i tradicionalno

Švargl ili tlačenica: Kažu da samo pravi gurmani znaju prepoznati vrhunski pripremljenu domaću deliciju

Švargl ili tlačenica: Kažu da samo pravi gurmani znaju prepoznati vrhunski pripremljenu domaću deliciju
23.11.2022.
u 13:48
Isti ti znalci kažu i da ono što je kulen među suhim zalogajima, to je švargl među kuhanim svinjskim delicijama. Švargl je specifičan proizvod u kojega uz začine ide ponajbolje kuhano svinjsko meso, dakle ono koje se na kolinju ne uzme za spravljanje kulena i kobasica. Kod švargla nema sredine – ili ga volite ili ne, a najbolji je uz domaći kruh i malo narezanog luka!
Pogledaj originalni članak

Švargl će biti tim bolji i kompaktniji budete li kuhali dovoljno svinjskih kožica, a za vrhunski okus koristite i meso svinjskih obraza - jedan od najboljih dijelova svinjskog mesa koji uopće možete ponuditi. U nastavku možete pogledati i video u kojem je detaljno opisan postupak izrade, a recept smo jednom prilikom dobili u restoranu Vinodol, od mladog mesara Marina Miljaka

Švargl (tlačenica)

Sastojci:

3 kg svinjskih glava bez kosti

1,5 kg svinjskih jezika

svinjskih kožica po želji

svinjska srca

2% soli

20 g mljevenog papra

30 g slatke mljevene paprike

oko 30 g češnjaka ili prema ukusu (možete koristiti i češnjak u granulama, 15 g)

Priprema:

Sve sastojke kuhajte do trenutka dok se meso u potpunosti ne odvoji od kosti, odnosno dok koža ne bude toliko mekana da je možemo laganim dodirom ruke prelomiti. Kožu režite na trakice ili kockice, po želji. Za vrhunsku tlačenicu koristite obrazinu – jedan od najkvalitetnijih i najmekanijih dijelova svinjskog mesa. Radi se o potpuno čistom mišiću bez imalo masnoća i žilica. Srca narežite na trakice ili kockice. Sad procijedite tekućinu u kojoj ste kuhali meso (što više kože stavite da se kuha, dobit ćete želatinozniju smjesu). Složite sve komponente u posudu i prelijte ih tekućinom dovoljno da prekrije meso. Dodajte sve potrebne začine i dobro promiješajte. Prebacite dobivenu smjesu u kalup za tlačenicu i premjestite u hladnjak da se stisne

U videu pogledajte kako se priprema švargl:

 

Mali poduzetnici

Kad dobiješ ludu ideju osamostaliti se ne pitaj što država može učiniti za tebe – čuvaj se prepreka na svakom koraku!

Ni birokracija, ni tamo neka država i njezini silni uredi za poduzetnike, nitko ti neće pomoći, objašnjava poduzetnica Daniela Drčec koja je od svoje male manufakture "Adorable" uspjela napraviti prepoznatljiv brend. Aromatiziranu sol počela je proizvoditi da bi se njezina obitelj zdravije hranila, a onda su i drugi oko nje poželjeli isto. Sad ima pune ruke posla i velike planove koje redom ostvaruje malim koracima.


 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.