Pogačice se mogu raditi i tako da se samljeveni čvarci stavljaju odmah u tijesto, bez preklapanja. Tada se pogačice ne listaju kao ove koje vam predlažemo, ali budu fino prhke. Nama je ipak puno draži ovaj recept Tanje Pastuović Klaić..
Pogačice s čvarcima
Sastojci:
250 g brašna od pira
250 g glatkog bijelog pšeničnog prašna
1 paketić (40 g) svježeg kvasca
1 žlica šećera
1,5 žličica soli
1 žličica svježe mljevenog papra
1 jaje
300 ml mlijeka (toplog)
250 g mljevenih čvaraka
jaje i žlica vode, za premazivanje
sjemenke crnog kima i sezama, za posipanje
Priprema:
Čvarke sameljite (možete koristiti mašinu za meso ili kuhinjsku sjeckalicu/multipraktik). U malo toplog mlijeka dodajte žlicu šećera i razmrvite kvasac. Promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira. Prosijano brašno (i jedno i drugo) posolite, dodajte papar, promiješajte i u sredini napravite udubinu. Tu dodajte aktivirani kvasac (pjenicu), jaje i ostatak toplog mlijeka. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog na toplom mjestu 30-40 minuta, da naraste. Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu radnu površinu i tanko razvaljajte. Po polovici tijestu rasporedite 1/3 mljevenih čvaraka pa preklopite drugim dijelom. Tijesto opet razvaljajte i nadjenite drugom trećinom mljevenih čvaraka. Sada još jednom ponovite ovaj postupak, nadjenite tijesto preostalim mljevenim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm. Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Jaje razmutite sa žlicom vode i premažite pogačice pa ih na kraju, po želji, pospite sjemenkama sezama i crnog kima. Ostatke tijesta nemojte baciti već ih samo lagano spojite u male hrpice (nemojte ih više mijesiti) pa pecite skupa s pogačicama. Pecite dvadesetak minuta na 180 °C.