Domaća hrana

Pogačice s čvarcima – poslasticu kojoj nitko ne može odoljeti začas pripremite u vlastitoj kuhinji

Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
19.11.2022.
u 06:04

Studeni je mjesec kolinja, drugim riječima bit će finih, domaćih čvaraka! Dio njih iskoristite u ovom super receptu u kojem se koristi isti udio pirovog i pšeničnog brašna. Tijesto smo nadjevali mljevenim čvarcima i preklapali, zato se pogačice ovako lijepo listaju. Na isti način možete ih napraviti i ako koristite sam jednu vrstu brašna.

Pogačice se mogu raditi i tako da se samljeveni čvarci stavljaju odmah u tijesto, bez preklapanja. Tada se pogačice ne listaju kao ove koje vam predlažemo, ali budu fino prhke. Nama je ipak puno draži ovaj recept Tanje Pastuović Klaić..

Foto: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam

Pogačice s čvarcima

Sastojci:

250 g brašna od pira 

250 g glatkog bijelog pšeničnog prašna

1 paketić (40 g) svježeg kvasca 

1 žlica šećera

1,5 žličica soli

1 žličica svježe mljevenog papra

1 jaje

300 ml mlijeka (toplog)

250 g mljevenih čvaraka

jaje i žlica vode, za premazivanje

sjemenke crnog kima i sezama, za posipanje  

Priprema:

Čvarke sameljite (možete koristiti mašinu za meso ili kuhinjsku sjeckalicu/multipraktik). U malo toplog mlijeka dodajte žlicu šećera i razmrvite kvasac. Promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira. Prosijano brašno (i jedno i drugo) posolite, dodajte papar, promiješajte i u sredini napravite udubinu. Tu dodajte aktivirani kvasac (pjenicu), jaje i ostatak toplog mlijeka. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog na toplom mjestu 30-40 minuta, da naraste. Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu radnu površinu i tanko razvaljajte. Po polovici tijestu rasporedite 1/3 mljevenih čvaraka pa preklopite drugim dijelom. Tijesto opet razvaljajte i nadjenite drugom trećinom mljevenih čvaraka. Sada još jednom ponovite ovaj postupak, nadjenite tijesto preostalim mljevenim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm. Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Jaje razmutite sa žlicom vode i premažite pogačice pa ih na kraju, po želji, pospite sjemenkama sezama i crnog kima. Ostatke tijesta nemojte baciti već ih samo lagano spojite u male hrpice (nemojte ih više mijesiti) pa pecite skupa s pogačicama. Pecite dvadesetak minuta na 180 °C.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije