Miljenik južnog Sredozemlja

Tri jela s drevnim bulgurom – prastarom namirnicom u kuhinji sredozemnih tisućljeća

Foto: Veljko Barbieri
Tri jela s drevnim bulgurom – prastarom namirnicom u kuhinji sredozemnih tisućljeća
15.02.2023.
u 14:58
Još nije utvrđeno kada i kako je stigao na Sredozemlje, posebno na njegov južni dio, od Osmanskog Carstva i priobalja Male Azije, od Egipta sve do zemalja Magreba, gdje ga u svim tim krajevima pripremaju na razne i kulinarski dovitljive načine. Neki tvrde da je došao iz Kine, neki iz Indije, a treći da je zajedno s mnogo namirnica stigao na sredozemne stolove s Aleksandrom Makedonskim. Iako ne znamo kada i kako je stigao, poznate su nam osnove pripreme bulgura od tvrdog pšeničnog zrnja bez ljuske, različitog od krušne pšenice, a koje se već tisućljećima djelomično skuha, zatim suši i usitnjava u manje dijelove. Od davnina tako nastaje nakon natapanja pšenice koja se zatim suši ili peče u male smeđe granule uglavnom kockastog oblika. Fino mljeveni bulgur koristi se za pripremu posebnih vrsta kruha i kolača, a grubo mljeveni za nadjeve, složence i juhe.
Pogledaj originalni članak

Taj je postupak pripremanja bulgura, tvrde, star 4000 godina te je kroz epohe postao ponos kuhinje zemalja Mediterana i kuhinje Srednjeg istoka. Negdje oko 2800 godina prije Krista kineski car Shen Nung proglasio je bulgur svetom žitaricom zajedno s rižom, prosom, ječmom i sojom. Po biblijskoj literaturi sušenje skuhane durum pšenice i njeno korištenje u svakodnevnoj prehrani bilo je već u svakodnevnoj gastronomiji korišteno podjednako kod naroda Babilona, Hetita i Židova, a tisuću godina prije Krista u okrilju rimske, egipatske, arapske, izraelske i jelima od bulgura prepletene sredozemne gastronomske civilizacije.

Foto: Shutterstock

Nekad u sjevernijim krajevima rijedak, bulgur danas možete kupiti u gotovo svim dućanima ili odjelima zdrave hrane, pakiran u vrećice s istaknutom veličinom zrna, obično od 2 do 3 mm debela po svakoj stranici kockice, a na sredozemnom tržištu možete naići i na bulgur od mekše pšenice, od kojeg jela možete pripremiti vrlo brzo, neka za manje od 5 minuta, tako da jedna šalica suhe durum pšenice kojoj su uklonjene mekinje nakon potapanja prinosi oko tri šalice kasnije kuhanog bulgura. Povrh svega bulgur ima izražen i mnogim nepcima omiljen orašast okus i vrlo se lako kuha. U nekim sredozemnim pokrajinama i zemljama bulgur se moči u hladnoj vodi, a negdje kuha u kipućoj slanoj vodi dok ne omekša te se često koristi u jelima umjesto riže kao i u pripremi pilava svih vrsta, a negdje služi kao zamjena za slavni cous-cous. Bulgur je također važan sastojak u pripremi sredozemnih salata, a lako se sljubljuje uz povrće, meso, plodove mora pa i voće. Bulgur je tako glavni sastojak tabbouleh salate, u kojoj mu društvo pravi narezani peršin, metvica, rajčica i krastavac s limunovim sokom i maslinovim uljem. Bulgur na istočnom Sredozemlju koriste i u juhama, potom kao dodatak dizanim tijestima, kao nadjev za povrtne sarmice u kojima će ta lomljena zrnca nadjev učiniti osobito poželjnim.

Foto: Shutterstock

U otomanskoj se kuhinji često priprema kao osnova njenih sveprisutnih pilava, opet kao zamjena za rižu, od bulgura kuhanog na pilećem temeljcu s povrćem. Već su stari Mediteranci bili upućeni da pljeskavice pa čak i kebabi nisu nužno samo mesni te su ih nudili pripremljene od mješavine bulgura i raznog povrća te tako uživali u vrsnom i zdravom obroku, često uz dodatak majoneze s mirisnim biljem, hrskave salate, tanko rezane rajčice, a po želji i luka, preteče američkih burgera. No moramo ipak prestati s nabrajanjem budući da bi popis jela s bulgurom mogao ispuniti cijelu gastronomsku enciklopediju. Zbog toga nam ne preostaje drugo nego da odamo iskreno poštovanje ovoj prastaroj namirnici, drevnom bulguru u kuhinji sredozemnih tisućljeća.

Foto: Veljko Barbieri

Osmanski bulgur pilav u ribljoj juhi

Namočite bulgur pa ga skuhajte u vreloj ribljoj juhi od hame i brancina dok ne omekša te služite s komadićima ribe, povrćem iz juhe i 1 ljutim feferonom. Danas već uobičajeno tursko jelo.

Foto: Veljko Barbieri

Salata od crvene leće s bulgurom

Skuhajte crvenu leću u mesnom temeljcu pa, kad malo omeška, ubacite namočeni bulgur, posolite morskom solju i zaljutite mljevenom paprikom te kuhajte zajedno dok sve ne omekša i prožme se. Služite toplo, a još bolje kad se malo ohladi. Marokanski recept.

Foto: Veljko Barbieri

Berberske kozleće krpice s bulgurom u soku od naranče

Na 1 sitno sjeckanoj kapuli i 1 režnju češnjaka propirjajte kockice kozletine pa, kad sve omekša, dodajte obareni bulgur i sve zajedno kuhajte dok se ne prožme, a kockice bulgura postanu podatne i meke. Tek tada posolite i začinite mljevenim sumakom, pokapajte sokom od 2 naranče pa služite odmah. Stari berberski recept.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.