Morski specijaliteti – jastozi, škampi, dondole, Jakobove kapice, lignje, škarpine... Konoba Astarea poznata je u ovom kraju kao mjesto gdje se jedu delicije, a otvorio ju je dubrovački kapetan Pero Orepić, koji se s juga doselio na sjever. Astareom su se, u doba Dubrovačke republike, nazivala mjesta oko grada – Župa, Gruž, Rijeka, Zaton, Lokrum, Koločep, Lopud, Šipan, a od kapetana kormilo su preuzeli domaći – Alma i Anton Kernjus iz Brtonigle.
– Mama Alma i danas je za kaminom, njezin unuk, moj sin Deni nosi piće, pomaže i brat Emil, a zbog oca Denija dolazili su nam na ručak čak i iz metropole – govori vlasnik Ivan Kernjus (43) koji je za gošću koja je upravo slavila rođendan donio i veliki buket.
– Kod nas je jela i hollywoodska zvijezda Eva LaRue, sjetit će je se kao detektivku iz serije CSI Miami. Uzorke, srećom, nije nosila kući – smije se Kernjus. Štos je u tome što je vlasnik i konobar – najuspješniji istarski Ironman. Vrhunski triatlonac poslužuje goste, od kuhinje do stola teško će netko brže stići.
– U formi sam! Ironman triatlone završio sam tri puta u Cerviji, zatim u Nici te u Lanzaroteu. Naplivao sam se i maratona...
Specijalitet su im – štrudle pod pekom!
– Nitko drugi to ne radi, a ako može riba pod peku, može i desert. U štrudle koje idu pod peku idu i jabuke, i kruške, i dunje i jagode, pa i trešnje.. Zašto ne? Hrana je sjajna, pojeli smo odličan crni rižoto i rižoto sa škampima, svakom je cijena ispod stotinu kuna, a s raskošnim predjelom i mineralnom vodom račun za dvojicu popeo se na – 560 kuna.