Konoba PortoRiko, Krnički porat 139, Krnica

Dok dopliva do naše uvale, lignja prođe četiri Schengena

Krnica
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/3
05.07.2022.
u 08:55

Na stolu je bio – kraljevski meni. Jelo koje su jeli sinovi princeze Diane kada su bili ovdje. Punjene lignje i špageti s plodovima mora, uz piće – 296 kuna

Riba. Tko se spusti tu dolje u Krnički porat, taj će jesti ribu. Jeli su je ovdje, ali je i nosili na jahtu i braća William i Harry kada su inkognito plovili uz istočnu obalu Istre. Tko zna tko je sve ovdje sjedio od 1. svibnja 1970. godine kada se prvi puta upalio roštilj...

– Jedanaest sam godina imao kada su mama Amalija i tata Riko otvorili konobu. Skupljao sam tada boce, pomagao u kuhinji, a isto radim i danas – smije se Maurizio Maurel (62), čiji mlađi brat Franko kuha za goste.

– Onako kako je naša mama Amalija pripremala buzaru od škampa i rižoto s morskim plodovima prije pola stoljeća, tako kuhamo i mi – govore. Poznati su po lignjama. Pečenim, prženim, punjenim...

28.06.2022., Krnica - Turisticka patrola Vecernjeg lista u Krnici. Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL
Foto: sasa miljevic

 

– Hvataju se lignje tu u uvali, možda milju dvije prema Cresu. Eh, prije 40 godina, kad bismo izašli s barkom na more, na ruke, na "pušću" bi otac i ja začas napunili kantu Jupolove boje, bilo bi i 15 kilograma. Sve je manje liganja, prije deset godina brojao se ulov na kilograme, a danas na komade. Ribar bude sretan uhvati li deset liganja, to je jedan kilogram... Šalimo se da ovdje u Portu više ne možemo uhvatiti lignju kao nekad, jer do nas s otvorenog mora lignja mora proći četiri Schengena, četiri granice. Prvo kraj plivarica, pa kraj koća, pa opet kraj drugih koća – smije se Maurizio. Na zidu konobe fotografija stara pola stoljeća. U Krničkom portu samo dvije kuće, jedna ova u kojoj je konoba, a nešto dalje kasarna.

– U to doba ribe je bilo kao u priči. Novca nije bilo, pa su se naši djedovi mijenjali. Dali bi jastoga gore u Krnici za brašno ili brancina za kokoš. A to i nas čeka, novca je sve manje, uskoro ćemo se opet "trampati". Na stolu je bio – kraljevski meni. Jelo koje su jeli sinovi princeze Diane kada su bili ovdje. Punjene lignje i špageti s plodovima mora, uz piće – 296 kuna.

Izbor i kvaliteta jela - (do 50 bodova) 46 
Izbor i ponuda pića - (do 15 bodova) 13 
Posluga i ljubaznost - (do 10 bodova) 9 
Dojmovi i prostor- (do 20 bodova) 15 
Ukupnost ponude - (do 5 bodova) 4 
Ukupno 87

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:25 05.07.2022.

Srećom životinje ne zanaju što su granice. Granice su izmislil ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije