Blagdanski stol

U novu godinu s jastučićima oko struka? Ne, hvala!

U novu godinu s jastučićima oko struka? Ne, hvala!
21.12.2010.
u 13:30
Izdvojite malo vremena i napravite vlastiti plan dobrih namjera za 2011. godinu. Sport, zdrava prehrana i njega tijela, uz kontrolu zdravlja, neka budu vaši prioriteti...
Pogledaj originalni članak

Počelo je – domjenci, druženja, okupljanja oko stola, štednjaka, u kuhinji.... Božić je na vratima, a strukići sve obliji! Što će tek biti nakon što blagdani završe, pitaju se oni labilnijih karaktera ne brojeći slasne zalogaje.

Badnjak, Božić, Sveti Stjepan, domjenak za domjenkom, Silvestrovo, repriza dočeka... sve prilika do prilike za prejedanje.

Talijanski stručnjaci iz Nacionalnog instituta za istraživanje hrane i prehrane (Inran) predvidjeli su da će se do 7. siječnja udebljati baš svi, piše nanopress. 

Što učiniti? Kako se spasiti od skakanja u još veći konfekcijski broj?

Evo nekoliko savjeta kako izbjeći prejedanje, a budete li ih se držali, barem donekle, zahvalit ćete sami sebi početkom siječnja. 

Ne jedite između obroka

Ovo je važno pravilo kojeg bi se trebali držati cijele godine, posebno oko blagdana. Ako su već obroci postali preobilni, izbjegavajte pića s nogu, štandove s grickalicama, kolačićima... 

Pomalo od svega

Zašto se kazniti izbjegavanjem neke hrane? Nema potrebe. Kušajte sve, ali ne pretjerujte u količini. Neka "repete" nestanu na nekoliko dana iz vašeg rječnika.

Ako vam ponude predjelo s povrćem, uživajte! Napunite želudac niskokaloričnim namirnicama i više neće biti mjesta za meso i slatkiše.

Mislite na goste

Ako kuhate, mislite na svoje goste; poslužite manje porcije. Gosti često pojedu sve iz tanjura da ne bi uvrijedili kuharicu, a ne zbog gladi.

Male porcije na velikim tanjurima ne moraju izgledati oskudno, ukrasite ih niskokalorijskim jelima ili nekim lijepim ukrasom. 

Nije sve u masti

Izbjegavajte pripravljati punjenja jela i masnu hranu, osobito masne, bijele umake s vrhnjem i sirom, jako začinjene i slane.

Prava kuharica naći će dobar omjer masti i začina.

Nepotrebne kalorije

Ograničite unos alkohola i kruha. Obroci su već prilično konkretni pa nije potrebno dodavati još ugljikohidrata. 

Možda nešto slatko...

Kolače ne treba jesti odmah nakon obroka.

Pokušajte se suzdržati i pojesti ih u večernjim satima - umjesto večere. 

Večera, ako baš mora...

Neka večernji obroci, ako bez njih ne možete, budu skromniji. Recimo, manji ostaci ručka. Idealno bi bilo preskočiti je, no sladokuscima je to vrlo teško.

Vježbanje

Ne zaboravite da se nećete riješiti masnih naslaga oko struka bez vježbanja. Tjelesna aktivnost trebala bi naći mjesto u vašem rasporedu bez obzira na to što su blagdani ili ste na odmoru.

Plan za 2011. godinu

Izdvojite malo vremena i napravite vlastiti plan dobrih namjera za 2011. godinu. Sport, zdrava prehrana i njega tijela, uz kontrolu zdravlja, neka budu vaši prioriteti, a ako dosad nisu bili, neka 2011. godina bude godina promjena! I da, ovaj put, pokušajte održati obećanja!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DU
Deleted user
14:26 21.12.2010.

To se valjda teče samo onih koji rade u državnoj upravi po raznim ministarstvima ili državnim poduzećima. Jer oni jedini imaju dovoljno para da se prejedaju.

DU
Deleted user
14:34 21.12.2010.

Baš me briga za realnost! Radim u zg.holdingu.Plaća dobra.posao siguran .Božičnica uskrsnica,darovi za djecu. Zagreb uber alless!! A vi drugi pa radite malo više.nemojte ljenčariti!

OB
-obrisani-
14:14 21.12.2010.

Počelo je – domjenci, druženja, okupljanja oko stola, štednjaka, u kuhinji.... Božić je na vratima, a strukići sve obliji! Što će tek biti nakon što blagdani završe, pitaju se oni labilnijih karaktera ne brojeći slasne zalogaje. Badnjak, Božić, Sveti Stjepan, domjenak za domjenkom, Silvestrovo, repriza dočeka... sve prilika do prilike za prejedanje. BAŠ Nismo svi lopovi da možemo tako živjet,neki od nas i rade za plaću-Hrvatsku crkavicu