O istraskoj kuhinji već je napisano toliko hvalospjeva da nije lako dodati nešto što već nije rečeno pa je najbolje uložiti malo truda i nabaviti autohtone namirnice, onda zasukati rukave i pripremiti ovo predivno jelo koje najbolje govori samo za sebe.
Domaći ravioli s istarskim svježim sirevima
Namirnice (za 4 osobe):
3 domaća jaja
300 g oštrog brašna
300 g glatkog brašna
400 g istarskog svježeg sira
100 g istarske svježe skute
50 g ribanca
prstohvat soli
malo mlake vode
Priprema:
Prema izvornom receptu ravioli se pripremaju od brašna, mlake vode, jaja i malo soli. U brašno dodajte prstohvat soli, dobro umiješajte i podlijevajte vrućom vodom dok smjesa ne postane kompaktna. Zatim tijesto ostavite mirovati 30 minuta. Za to vrijeme pripremite smjesu za punjenje raviola od sira i jednog domaćeg jaja.
Tijesto razvaljajte na 2 mm debljine i 10 cm širine, te u sredinu tako izrezanog tijesta na udaljenosti od cca 5 cm stavite loptice smjese od sira. Tijesto presavijte te modlicom ili čašom od 2 dcl oblikujte raviole. Raviole kuhajte u kipućoj vodi od 4 do 6 minuta. Poslužite ih po želji s malo pržene istarske pancete.