talijanska kuhinja

U šarmantnom Il Secondu dobro će se provesti i ljubitelji mesa i vegani

Foto: Josip Regović/Pixsell
U šarmantnom Il Secondu dobro će se provesti i ljubitelji mesa i vegani
27.04.2022.
u 09:30
Željeli smo u pandemiji zadržati radnike, pa smo podigli kredit da im podmirimo obveze, rekla je menadžerica restorana Adriana.
Pogledaj originalni članak

Kultni talijanski restoran Il Secondo na Aveniji Dubrovnik, točno preko puta Velesajma u Novom Zagrebu, nudi široku ponudu talijanskih jela: od bruschetta i carpaccia, salata i juha do svih vrsta domaćih tjestenina te mesnih i ribljih jela i slastica.

- Il Secondo otvoren je 2009. godine, a ideja je bila da s desne strane Save Zagrepčanima ponudimo kvalitetna talijanska i mediteranska jela na naš način i u ugodno dizajniranom prostoru - kaže nam voditeljica retorana Adriana Bučić.

Foto: Josip Regović/Pixsell

Ovaj ponos mediteranske kuhinje može primiti popriličan broj gostiju, ima 114 mjesta, od kojih 24 u zasebnom separeu.

- Terasa je otvorena cijelu godinu. Grijana je i hlađena ovisno o godišnjem dobu. Restoran nudi osim standardne ponude s jelovnika i dnevnu kartu u skladu sa sezonom. Našim gostima nudimo izbor vrhunskih jela od mesa, ribe, naše domaće tjestenine, rižota, domaći kruh i maštovite deserte. Posebna pažnja posvećena je vinskoj karti, te cijelu godinu imamo promotivne ponude poznatih vinara. Il Secondo ima tim mladih ljudi koji svaki dan žele nešto više i bolje te unapređuju ponudu - kaže Adriana Bučić, napominjući da svoju tradiciju njeguju na moderan način.

Moćna vinska karta

- Tu je prije svih specijalist za tijesto koji je s nama od prvoga dana. Kroz njegove ruke svakodnevno prođu sve vrste tjestenine - njoki, ravioli, strozzapreti... Svakodnevno također pečemo domaći kruh ciabattu, focacciu s ružmarinom i maslinovim uljem, tamni kruh od raženog i ječmenog brašna s bučinim sjemenkama i crnim sezamom te grissine koje poslužujemo gosti- ma kao dobrodošlicu. Imamo mladi tim kuhara i kuharica s kojima stvaramo recepture, uzimajući u obzir tradiciju, te ih definiramo na moderan način. U ponudi također imamo jela sa svježom ribom, plodovima mora, mesna jela od odležanog mesa. Popularni smo po našim domaćim slasticama koje kreiramo s velikom pažnjom - govori Adriana te se vraća na vinsku kartu koju čini 130 etiketa.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

Foto: Thinkstock
Kuhanje
Foto: Thinkstock
janjeće pečenje
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Shutterstock
Kuhinja
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Getty Images
Tjestenina
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Hotel Dunav
Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: Shutterstock

Foto: Josip Regović/Pixsell

Odabir su napravili sommelieri, ali poštujući želje gostiju i trendove.

- Naša vinska karta ima više od 40 različitih sorta, kako internacionalnih tako i autohtonih iz svih regija Hrvatske. Također, imamo veliku ponudu vina iz bitnih vinskih regija u svijetu - Italije, Kalifornije, Francuske, Austrije, Njemačke, Australije, Novog Zelanda. Osim bogate vinske karte u našoj vinoteci čuvamo vina s duljim potencijalom starenja koja čekaju svoj vrhunac kako bismo ih ponudili gostima u optimalnom stupnju zrelosti - ističe voditeljica Il Seconda.

Iako se posljednjih godina u Zagrebu jako popularizirala azijska kuhinja, prije svega japanska, ali i restorani koji nude fuziju azijske kuhinje, ponekad pomiješane čak i s karipskim jelima, talijanski štih uvijek je posebno odgovarao žiteljima naše metropole. Uostalom, talijanska kuhinja je uvijek, na svim izborima, najbolja kuhinja na svijetu, iza nje su uvijek i tajlandska, i japanska, i francuska i meksička. A i sam pojam mediteranske kuhinje, jer ovaj restoran je ipak nešto malo širi od pojma talijanska kuhinja, asocira na - zdravlje. Jela koja se ovdje nude imaju štih ukusne, zdrave, vitalne kuhinje.

- Recimo, preporučila bih uvijek salatu s divljom jadranskom tunom, gorgonzolom, pečenim aromatiziranim slanutkom, medvjeđim lukom, mladim lukom, crvenim radičem i redukcijom crvenog vina, korjenastog povrća i meda kao i domaći ručno rađeni crni linguini s divljim šparogama i jadranskim kozicama. Posebno se ponosimo confitom telećih obraza na krem-krumpiru s mascarponeom i svježim vlascem, ali i meringue (puslice) s pistacijom, lješnjakom i bademom, chantilly kremom i svje- žim jagodama - govori Adriana Bučić, napominjući kako u restoranu organiziraju i sve vrste personaliziranih proslava i domjenaka te poslovnih domjenaka.

Foto: Josip Regović/Pixsell

- Na vaš upit šaljemo prijedloge menija te dogovaramo sve druge detalje, bilo za privatnu proslavu, bilo za poslovni domjenak. Za vegetarijance i vegane imamo prilagođenu ponudu menija. U ponudi imamo i bezglutenske tjestenine i deserte - kazala je Adriana Bučić, priznajući da su imali, kao i svi ostali poduzetnici, teške dane za vrijeme lockdowna.

- Sve smo učinili da zadržimo osoblje, od kuhara do konobara. Naš je restoran nadoknadio velik dio ostatka plaće kako bi naše osoblje moglo normalno živjeti a da ne ode u druge poslove. To smo uspjeli tako da smo digli kredit kojim smo podmirili sve svoje obveze. Zbog velike potražnje ljudi koji su nas zvali jer su navikli na našu hranu i specijalitete, organizirali smo i dostavu. Uveli smo isključivo vlastitu dostavu kako bismo bili sigurni da hrana do gostiju dolazi s maksimalnom pažnjom i u besprijekornim higijenskim uvjetima - kazala je Adriana Bučić ističući kako njihova sezona nije ljetna, turistička, već cjelogodišnja.

Foto: Josip Regović/Pixsell

Nove ideje, nove delicije

- Radimo cijelu godinu istim intenzitetom jer ne ovisimo o turistima. Štoviše, voljeli bismo da nas više posjećuju i turisti. Imamo svakodnevne goste iz različitih slojeva društva, od najpoznatijih do običnih ljudi, što nam je posebno drago zbog raznolikosti gostiju, a još nam je draže što svi odlaze sretni i zadovoljni i ponovno nam se vraćaju.

Adriana je najavila i nove specijalitete i novosti u restoranu Il Secondo:

- Naši kuhari stalno pripremaju nešto novo kako bi privukli još više i novih gostiju. Iako i sada imamo zaista sjajnu ponudu, ali uvijek težimo tome da budemo još bolji. Tko zna, možda ćemo idući put kada dođete u naš restoran imati u ponudi nešto sasvim novo.

Tommy (3) zaljubljen je u traktore: "Prvi put se u njemu vozio kad je bio star samo dva dana, a svako jutro obilazi kokoši i krave! Obožava životinje"

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.