Odresci i kotleti, ćevapčići, kobasice, piletina... zacvrčat će i sutra, koliko vrijeme dopusti, na prvosvibanjskim roštiljadama. Iako se već ustalilo da roštilj i nije najzdraviji izbor, stručnjaci podsjećaju da takva priprema može biti nutricionistički vrlo prihvatljiva.
– Posebno ako se priprema na roštilju s mramornom ili rostfraj pločom i ako se izbjegavaju masno crveno meso, obilne marinade i industrijski začini. I, naravno, ako se ne pretjeruje s količinama i učestalošću – kaže Nenad Bratković, magistar nutricionizma.
Upozorava da se vrlo često roštilja tako da se mast s mesa tijekom pečenja cijedi na ugljen ili plamen, čime se stvaraju štetni, kancerogeni policiklički aromatski ugljikovodici (PAH).
– Stoga je, ako se peče meso peradi, dobro ostaviti kožicu, koja se poslije skine. Isto tako, pečeno meso ne treba odlagati u posudu u kojoj je marinirano, jer je moguća mikrobiološka kontaminacija – savjetuje mr. Bratković.
Uza sve, roštilj najčešće nije hranjivo uravnotežen. Iako je udio bjelančevina vrlo visok, previsok je udio zasićenih masnih kiselina i kolesterola. U takvom obroku dominira visokoenergetska masna komponenta, i to više od 50 posto energetske vrijednosti namirnice. Ako se, pritom, peku ćevapi i pljeskavice, valja znati da vjerojatno jedemo i razne aditive. Luk, pak, ne treba izbjegavati; pun je vlakana, djeluje antimikrobno i pospješuje probavu.
Oh, ćevapčići... Ovo omiljeno jelo bogato je bjelančevinama i željezom, no proporcionalno raste i udio zasićenih masnoća te kalorijska vrijednost.
Salata? Uvijek! Prečeste roštiljade prijetnja su zdravlju srca, mozga, krvnih žila, crijeva i želuca, pa se uz roštilj preporučuje svježa povrtna salata bogata antioksidansima (paprika, češnjak, paradajz, luk, kupus) te maslinovo ulje, koji djelomično neutraliziraju štetu.
Bijeli kruh? Ne, hvala! Ako se uz meso s roštilja jede bijeli kruh, “bijele” lepinje s visokim sadržajem škroba i malim udjelom dijetalnih vlakana, nakon takve gozbe jetra i crijeva rade pod opterećenjem, a često se pojavljuje i probavni zatvor te osjećaj nadutosti.
Svinjski odresci? Slasne šnicle, prošarane masnim bijelim linijama, mogu biti ‘teške’ petsto do čak tisuću kcal, ovisno o veličini komada.
Jedna porcija? Dosta za cijeli dan! Kalorijska vrijednost manje porcije ćevapa u lepinji je od 800-900 kcal, a može iznositi i do 2000 kcal, ovisno o kvaliteti (postotku masne komponente) u mljevenom mesu te o tome koliko je lepinja natopljena masnoćom. Drugim riječima, porcija ćevapa može premašiti dnevne energetske potrebe prosječno teške osobe.
Luk je više nego dobrodošao, bogat je vlaknima i djeluje antimikrobno te pospješuje probavu.
Riječ je u tekstu vjerojatno ipak o šniclu a ne \"šnicli\" . U najmanju ruku o odresku....