Restorani s Michelinovim zvjezdicama poznati su po vrhunskoj gastronomiji, ali i po visokim cijenama koje često prate ovu razinu kvalitete i usluge. Cijene se mogu značajno razlikovati ovisno o lokaciji, broju zvjezdica, konceptu restorana i uglednu šefa kuhinje.
Pixsell je tako napravio infografiku koja pokazuje razliku u prosječnoj cijeni menija u restoranima s Michelinovim zvjezdicama u Europi.
U Švedskoj je potrebno za jedan meni s Michelinovom zvjezdicom izdvojiti 206 eura dok je u Hrvatskoj cijena menija 159 eura. U Danskoj ćete morati potrošiti vrtoglavih 295 eura po meniju, u Austriji 203, a u Njemačkoj 182 eura.
Najpovoljnija cijena večere u restoranu s Michelinovom zvjezdicom je na Malti te ona iznosi 125 eura. Slijede je Grčka sa 132 te Slovenija sa 135 eura po meniju. Nama susjedne, Italija i Mađarska, drže cijene od 160, odnosno 164 eura.
VEZANI ČLANCI:
Cijene večera gotovo su uvijek više od cijene ručka, a u cijene menija nije uključeno piće. U Hrvatskoj imamo 11 restorana s Michelinovom zvjezdicama, među kojima su: Noel u Zagrebu, Pelegrini u Šibeniku, Restoran 360° u Dubrovniku te Monte u Rovinju.
Iznenadila se kada je vidjela uslugu koju su joj naplatili u restoranu: 'Nisam znala da to postoji!'
Ajme koliko cu ustedjeti!