Po receptu kruh treba premazati uljem s aromom tartufa, ali taj korak možete i preskočiti i umjesto njega dodati malo više maslinova ulja ili koristiti neko drugo aromatizirano ulje. Sve je bolje kad recept prilagodimo po osobnom ukusu, kaže blogerica Tatjana Miletić.
Kruh od bijelog i pirovog brašna
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna, prosijanog
- 250 g pirovog brašna
- 300 ml mlake vode
- 3 žlice maslinova ulja
- 3 žlice ulja od tartufa
- žlica soli
- vrećica suhog kvasca
- žličica šećera
- žličica brašna
Priprema:
U posudu s mlakom vodom dodajte žlicu šećera i kvasac i promiješajte. Ako mijesite ručno ubacite u posudu obje vrste brašna, pripremljeni kvasac, maslinovo i ulje od tartufa te sol pa sve dobro promiješajte. Mijesite dok ne dobijete lijepo tijesto, ostavite ga da malo odmori pa ga još jednom premijesite i formirajte kruh. Malo ga zarežite i premažite još jednom uljem od tartufa.
Ako mijesite u procesoru, ubacite sve iste sastojke u posudu uređaja i sve dobro promiješajte. Mijesite oko 6 minuta na 2-3 brzini, a zatim još 6 minuta na većoj brzini 5-6. Pustite tijesto da odmara oko 15 minuta i dalje sve radite kao da ste ručno mijesili.
Tijesto stavite u podmazani kalup pa ga ostavite barem pola sata da naraste. Ako u pećnici imate program za dizanje tijesta, stavite ga na temperaturu 30 °C oko 20 minuta. Pećnicu zagrijte na 230 °C, ubacite kruh i smanjite odmah na 190 °C neka se peče 30 minuta. Ako nemate pećnicu s parom postavite na dno posudu s vodom. Kad je kruh pečen stavite ga na žičanu rešetku, prekrijte pamučnom krpom i pustite da malo odmori. Kad se malo prohladi, narežite ga i poslužite.