Šalu na stranu, ako još uvijek niste majstor u pripremi domaće juhice, možda je to zato što ne pogodite dobar omjer mesa na količinu vode u loncu pa juha bude slaba ili pretjerate sa začinima. Također, juha se obavezno kuha na laganoj vatri, nikako na jakoj. Dok ne izbrusite svoje kulinarske vještine do savršenstva poslužite se receptom u kojem su točno navedene količine i juhica će biti sjajna, savjetuje Tatjana Miletić koja nas dosad nijednom nije iznevjerila.
Domaća juha
Sastojci:
- 1 veći celer s listovima
- 1 krumpir
- 3 mrkve
- 1 crveni luk
- 1 tikvica
- 1-2 pastrnjaka
- 1 korijen peršina
- 2 cvjetića cvjetače
- 1 juneći ramstek s leđa plus komad rebara
- pileće meso (bijelo, leđa, krilca)
- sol
- papar
- 1 žličica curry začina
- žličnjaci ili rezanci za juhu
Priprema:
U lonac zapremnine 3 litre stavite meso i luk, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati na laganoj vatri. Ogulite i narežite povrće i dodajte ga u lonac. Sol, papar i curry, kao i listove celera dodajte odmah. Juhu kuhajte na tihoj vatri oko dva sata i kad je gotova procijedite je i posolite još koliko je potrebno pa je vratite na laganu vatru. Meso iz juhe sitno nasjeckajte i ubacite ga u juhu, kao i povrće koje želite (obavezno mrkvicu). Kada juha ponovo zakipi ubacite noklice ili gotove rezance (pokušajte nabaviti domaće). Kuhajte jos pet minuta i na kraju dodajte sjeckani peršin i pola čaše vode.
Nakon 2 sata mozes dobiti nekakvu polu juhu. Prava juha se kuha 3-4 sata bar.